IZIS radi, pa ne radi, pa opet ne radi

IZIS radi, pa ne radi, pa opet ne radi

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srpske IZIS, koji je prije mjesec i po dana bio meta hakerskog napada i nikada nije kako treba proradio, danas je opet “otkazao” poslušnost.

IZIS radi, pa ne radi, pa opet ne radi

FOTO: Agencije

Prema informacijama iz nekoliko zdravstvenih ustanova iz raznih krajeva Srpske, mnogi se u IZIS od jutros nisu mogli ulogovati, a nastavljeno je i štampanje recepata i uputnica po koje pacijenti i dalje fizički dolaze u ambulante porodične medicine.

Na pitanje gdje je zapelo ovog puta, projekt menadžer kompanije MMSCode iz Banjaluke Slavko Bojić, kaže da je danas počelo puštanje apoteka u sistem i testiranje eksternih korisnika i da su ostali mogli da osjete blago usporavanje ili smetnje pri logovanju.

Sve je u najbolje redu, IZIS radi, ali se može dogoditi da ne primi logovanje iz prvog puta zbog testiranja. Može doći do privremenog zastoja, ali to nije strašno, radimo testiranja i uvodimo eksterne korisnike“, kaže Bojić.

Objašnjava da su Vlada RS i Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske usvojili nova procesna pravila i procedure koje mora da ispoštuje svaka zdravstvena ustanova, kao i oni koji implementiraju informacioni sistem.

IZIS je plaćen 26 miliona maraka kompanijama MMSCode i Lanaco koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji. Kompletan razvojni put IZIS-a pratili su problemi, od previsoke cijene, sumnjivih nabavki, ali i realizacije koja je bila najblaže rečeno, loša.

Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i neuvezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama. I danas su van IZIS-a ostali UKC RS i Institut za javno zdravstvo RS.

Prije sedmicu dana, o nefunksionisanju IZIS-a oglasio se i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Govoreći o nedavnim problemima sa funkcionisanjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), Šeranić je naglasio da se za zaštitu takvih sistema moraju pobrinuti relevantna tijela, prije svega Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije Srpske.

IZIS sada funcioniše u svim domovima zdravlja i u bolnicama. Ono što je ostalo su apoteke i laboratorije“, rekao je Šeranić.

CAPITAL: A. Pisarević

Чланак IZIS radi, pa ne radi, pa opet ne radi се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?