UPOZORIO NJEGOV BIVŠI SAVJETNIK: TRUMP ĆE POVUĆI SAD IZ NATO-A AKO POBIJEDI NA IZBORIMA

UPOZORIO NJEGOV BIVŠI SAVJETNIK: TRUMP ĆE POVUĆI SAD IZ NATO-A AKO POBIJEDI NA IZBORIMA

Link na izvornu vijest

Dok američki saveznici razmišljaju o kontroverznim komentarima Donalda Trumpa koji ohrabruju Rusiju da napadne evropske saveznike ako ne ispune ciljeve doprinosa budžetu NATO-a, više bivših Trumpovih savjetnika upozorava u nadolazećoj knjizi Johna Boltona da će bivši predsjednik tražiti službeno povlačenje SAD-a iz NATO saveza ako osvoji drugi mandat.

U “Povratku velikih sila”, koji će biti objavljen 12. marta, bivši visoki američki dužnosnik, koji je služio iu Trumpovoj i Bidenovoj administraciji, rekao je da ako Trump porazi predsjednika Joea Bidena u novembru “SAD će izaći iz NATO-a.”

  • NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao izaći – rekao je Bolton, prenosi CNN.

Trumpovo omalovažavanje američkih sigurnosnih obaveza proteže se i na njihove uzajamne odrambene sporazume s Južnom Korejom i Japanom, rekao je penzionisani general John Kelly, koji je služio kao Trumpov šef osoblja Bijele kuće.

  • Poenta je u tome da on nije vidio apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u. Bio je jednostavno protiv toga da ima trupe u Južnoj Koreji, opet, snage odvraćanja, ili da ima trupe u Japanu, snage odvraćanja – rekao je Kelly u novoj Boltonovoj knjizi.
  • Mislio je da je (Vladimir) Putin dobar tip i da je Kim (Jong Un) bio dobar tip da smo stjerali Sjevernu Koreju u kut. Njemu je to bilo kao da podstičemo te tipove. ‘Da nemamo NATO, onda Putin ne bi radio ove stvari.’ – prisjetio se Kelly.

Visoki članovi administracije koji su govorili u knjizi također su opisali kako je Trump bio blizu povlačenja SAD-a iz saveza, koji je ključni temelj zapadne sigurnosti protiv Rusije, u svom prvom mandatu i upozorio da će vjerojatno ići dalje u drugi.

  • Čini se da su demokrati i hvatači medijskih bisera zaboravili da smo imali četiri godine mira i prosperiteta pod predsjednikom Trumpom, ali Evropa je vidjela smrt i uništenje pod Obamom-Bidenom, a sada još više smrti i uništenja pod Bidenom – rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje Jason Miller CNN.
  • Predsjednik Trump natjerao je naše saveznike da povećaju svoju potrošnju u NATO-u zahtijevajući da plate, ali Joe Biden se vratio dopustivši im da iskoriste američke porezne obveznike. Kad ne plaćate troškove odbrane, ne možete se iznenaditi što dobivate više rata.

U “Povratku velikih sila”, više savjetnika detaljno prepričava kako je Trump zamalo uklonio SAD iz NATO-a na samitu 2018. u Briselu.

  • Uvijek je drečao, buncao i skakao gore-dolje, a često bi se vrtio u smislu: ‘Pa, ja sam pametniji od njih’, i sve to – rekao je Kelly, opisujući Trumpov način razmišljanja u Briselu.

Kelly je rekao da je Trumpu pokušao objasniti važnost NATO-a na način za koji je vjerovao da bi ga predsjednik razumio. Kellyjev pristup uključivao je kombinaciju objašnjavanja onoga što je zapravo moguće i onoga što bi ga moglo učiniti lošim. U slučaju istupanja iz NATO-a Kelly je Trumpu pokušao poručiti da vrijedi i jedno i drugo.

Bivši visoki američki dužnosnik rekao je da je Trump tadašnjem predsjedniku Zajedničkog štaba generalu Marku Milleyu i tadašnjem ministru odbrane Marku Esperu izdao naredbe da se SAD povuče iz NATO-a.

Uprkos žestokom protivljenju tom potezu, smatrali su predsjednikovu uputu “zakonitom naredbom” i izradili su planove za izvršenje povlačenja.

Bolton se s iskrenim strahom prisjeća samita iz 2018.

  • Iskreno, bilo je zastrašujuće jer nismo znali što će učiniti do posljednjeg trenutka. I mislim, mislim da je gotovo rekao da će izaći iz NATO-a, a onda se povukao – rekao je Bolton.

(Agencije/M.S.)

The post UPOZORIO NJEGOV BIVŠI SAVJETNIK: TRUMP ĆE POVUĆI SAD IZ NATO-A AKO POBIJEDI NA IZBORIMA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?