Oliana – sorta maslina za živu ogradu

Sorta maslina Oliana se sadi u gustom sklopu i može zamijeniti svaku zelenu ogradu oko kuća i okućnica uz uvjet da je tlo kvalitetno i da postoji mogućnost navodnjavanja. Osim toga, obilno rađa i daje ulje visoke kvalitete sa intenzivnim voćnim notama.

Danas na tržištu postoji veliki broj sorti maslina koje imaju različitu namjenu i zahtijevaju različite uvjete uzgoja. Kako bi se uzgajala sorta maslina na nekom području, važno je poznavati samu sortu i područje iz kojeg potječe. Ako se ne uzgaja sorta prilagođena za uzgoj u tom području, sadnja predstavlja veliki rizik, a u konačnici i neuspjeh te gubitak novca i vremena.
Odabir sorte masline ovisi o namjeni i području na kojem će se uzgajati. Ovisi o tome je li maslinik na kontinentalnom ili više u južnom području.

Ako se masline sade na područjima gdje su temperature niže, biraju se sorte koje će dobro podnositi niske temperature, a sama sorta se odabire prema vrsti tla, položaju i načinu uzgoja te namjeni. Najveći se broj sorti maslina sadi zbog ulja, neke sorte zbog konzerviranja ploda, a neke sorte maslina su pogodne za podizanje živih ograda oko kuća i okućnica.

Sorta Oliana rađa u grozdovima

Oliana – idealna sorta za žive ograde

Glavna karakteristika ove španjolske sorte je najmanja bujnost od svih sorti koje poznajemo. Raste u visinu 2 m do 2,5 m. Zbog te osobine ova se sorta može uzgajati i kao živa ograda. Oliana ima kompaktan i okrugao oblik. Poprilično je grmolika i gotovo da ne zahtijeva podrezivanje pa je potrebna samo kontrola donjeg dijela i širine krošnje. Praktično ne treba vršiti ni rezidbu vrhova. Preporučuje se slobodni sustav formacije stabla.

Oliana je podobna za plodna tla dobrih karakteristika, u navodnjenim zemljištima i hladnim klimama. Ovu sortu se ne preporučuje saditi u uvjetima gdje tlo ima određena ograničenja, gdje nije baš plodno, gdje je tlo kompaktno i glinovito zbog slabe bujnosti. Zbog slabe bujnosti može se saditi na puno manji razmak nego uobičajene sorte. Kod podizanja žive ograde sadi se na razmak 1,5 m. Oliana je jedna od najtolerantnijih sorti maslina na hladnoću, a otporna je i na paunovo oko.

Green Garden travne smjese potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH.

Rađa obilno i redovito

Obzirom na rodnost, treba reći da sorta Oliana daje mnogo grozdova koji imaju visoku gustoću, čak i u nepovoljnim klimatskim uvjetima. Ne razvija puno debljih drvenastih grana nego ima poprilično fine, tanke grmolike grane. Rađa već u drugoj godini.
Od plodova Oliane se dobiva visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je dobro prihvaćeno na tržištu. Ulazi u vrstu intenzivnih “voćnih” ulja, slabije izražene gorčine i nešto jače pikantne note. Prilično je zanimljivo za dobivanje raznih kupaža, što Olianu čini sortom s velikim potencijalom.

Velik izbor keramičkih dekoracija u svim Sjemenarna agrocentrima.

 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?