DŽANANOVIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE DEKODIRANJE AGRESIJE: ULOGA VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

DŽANANOVIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE DEKODIRANJE AGRESIJE: ULOGA VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

Link na izvornu vijest

DŽANANOVIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE DEKODIRANJE AGRESIJE: ULOGA VRHOVNOG SAVETA ODBRANE

Autori ovog važnog djela su dr. Muamer Džananović i dr. Hikmet Karčić s Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, direktor Memorijalnog centra (MC) Srebrenica-Potočari dr. Emir Suljagić i dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka (FPN) dr. Sead Turčalo.

Džananović je kazao da je država ‘zatrapan’a onima koji u instirucijama godinama rade na nekim projektima. Međutim, nikako da vidimo rezultate tog njihovog ‘mukotrpnog’ rada.

  • Rezultate našeg rada dali smo na uvid javnosti. Ovo djelo obiluje arhivskom dokumentacijom. Ona nije bila dostupna i korištena u pojedinim postupcima. Prvi koji je objavio ovaj dio građe bio je Momir Bulatović koji iznosi pojedine detalje sa sjedinca Vrhovnog saveta odbrane. Kada je uloga Srbije i Crne Gore u kontekstu agresije, snimci nisu dostupni ni danas. Pribavili smo građu iz koje je jasno nekoliko stvari. Stenogrami Vrhovnog saveta odbrane nedvojbeno ukazuju da su Vojska RS i Srpska vojska Krajine bile potčinjene Vojsci Jugoslavije. Posebno je značajna uloga Vrhovnog saveta odbrane u pokušajima prikrivanja direktnog učešća Jugoslavije u agresiji na RBiH – rekao je Džananović.  

Video pogledajte OVDJE.

(A.H.)

The post DŽANANOVIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE DEKODIRANJE AGRESIJE: ULOGA VRHOVNOG SAVETA ODBRANE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?