Banjalučki biznismen preko Hrvatske „cilja“ biznis sa elektronskim novcem

Banjalučki biznismen preko Hrvatske „cilja“ biznis sa elektronskim novcem

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Republika Srpska usvojila je krajem prošle godine Zakon o elektronskom novcu, a Agencija za bankarstvo RS bi do kraja godine trebala izdati prve licence onima koji žele da ga obrću.

Banjalučki biznismen preko Hrvatske „cilja“ biznis sa elektronskim novcem

FOTO: Agencije

Jedan od prvih u redu je banjalučki biznismen Jelenko Lolić, koji ovo tržište „cilja“ sa već razrađenim projektima iz Republike Srpske i Hrvatske.

Sa jedne strane, on je suvlasnik preduzeća „Digital Money Transfer“ iz Banjaluke koje je razvilo aplikaciju „Lova“, dok je na drugoj strani partner zagrebačkoj firmi „Aircash“ koje već ima razrađeno tržište u cijeloj Evropi, a koja je početkom godine u Banjaluci otvorila kćerku firmu „Aircash AC“.

Predstavnici ovih firmi na današnjoj konferenciji „DDays“ u Banjaluci nisu krili da žele biti prvi koji će dobiti licencu za bavljenje ovim poslom, koji će, kako tvrde, donijeti brojne benefite kako krajnjim korisnicima, tako i državi.

Plan je ponuditi tržištu brze transfere novca, instant plaćanje i nižu proviziju od onih koje se sada obračunavaju u platnom prometu.

Osnivač platforme „Aircash“ Hrvoje Ćosić kazao je da je nakon tržišta Slovenije, Njemačke, Rumunije i Austrije, plan osvajanje tržišta Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da je zakon  takav da oni koji se registruju u Republici Srpskoj mogu da otvore svoje predstavništvo u Federaciji BiH, koja ga nije usvojila.

Imamo licencu u Hrvatskoj, a ona vrijedi u cijeloj Evropskoj uniji. Drago nam je da je Republika Srpska donijela zakon i apsolutno smo zainteresovani da se prijavimo i da učestvujemo u procesu licenciranja kod Agencije za bankarstvo“, kazao je on.

Elektronski novac mogu da imaju i osobe bez računa u banci

Pričajući o istoriji ovog startapa, on je naveo kako je ideja bila brz prenos novca jer su međunarodni servisi bili skupi, spori i komplikovani.

Stvorena je aplikacija na kojoj korisnici mogu prebacivati svoj novac sa kartica i bankovnih računa na stotine hiljada prodajnih mjesta u Evropskoj uniji. Novac se može slati i drugim korisnicima, a mogu se plaćati i računi, putarine i slično.

Mi radimo digitalizaciju gotovine koja je problematična kada je u opticaju. Kada dođe u digitalni oblik mi joj dajemo ime, prezime i sljedivost, pa ako se ukaže potreba, nadležni organi veoma lako mogu da mu uđu u trag“,  tvrdi Ćosić.

Slično priča i Boris Majstorović, direktor preduzeća „Digital Money Transfer“ koje je razvilo aplikaciju „Lova“, a koja ima oko 5.000 korisnika koji je svakodnevno koriste.

Sa strane države, elektronski novac se jako jednostavno prati za razliku od keša. Država mora gurati priču da on zaživi jer bi se smanjio kriminalitet i pranje novca.  Takođe, ljude koji nemaju, ili imaju organičen pristup bankama uvodimo u novčane tokove bez da moraju imati otvoren račun u banci“, kaže Majstorović.

Dodaje da je do sada bilo teško ubijediti ljude da posluju sa nečim što nije regulisano. Bojali su se prevara i bili su nesigurni, ali je nakon što je formiran zakonski okvir otvoren prostor da se to mijenja.

Najveći benefit od elektronskog novca imaju korisnici, stanovništvo, trgovci, a na kraju i država. Mi dobijamo slanje novca i plaćanje roba i usluga vrlo brzo i jednostavno što do sada nismo imali. Svi znamo kako platni promet kod nas funkcioniše, da je spor i zastario u odnosu na trendove u svijetu i Evropi. Takođe, tu je i instant plaćanje i dostupnost od 24 časa, sedam dana u sedmici i 365 dana uz nižu proviziju“, pojasnio je on.

Šuput: Prve licence u oktobru

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Srđan Šuput potvrdio je da je interesovanje za licence veliko te poručio da se Agencija kao regulator dobro pripremila.

Tako je, navodi on, zakonom obavezan osnivački kapital od 700.000 maraka, a uređen je i sistem rukovođenja, upravljanja, interne kontrole i revizije, nadzora i izvještavanja.

Zakon stupa na snagu polovinom ove godine, a Agencija sigurno neće čekati do kraja 2024. godine za usvajanje podzakonskih akata. Naši timovi intenzivno rade i već početkom četvrtog kvartala ove godine bi mogli izdati prve licence. Jako je važno da novac uđe u sistem i u tokove“, poručio je Šuput koji je bio moderator panela “Krenulo je”- elektronski novac u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić rekla je da je bilo više motiva za donošenje Zakona o elektronskom novcu.

Prema njenim riječima nadležni su bili svjesni konteksta u kojem se živi, digitalizacije i virtuelne stvarnosti prema kojoj svi idu, gdje su se navike klijenata i korisnika promijenile i gdje su se pojavili novi obrasci ponašanja.

Tu se trebalo intervenisati. Jedino konkurencija može da dovede do željenog cilja u ovoj sferi usluga, a to je bolja usluga i snižavanje cijene“, rekla je ona.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Banjalučki biznismen preko Hrvatske „cilja“ biznis sa elektronskim novcem се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?