FBIH: Ovo je iznos minimalne mirovine koja će biti isplaćivana od svibnja

FBIH: Ovo je iznos minimalne mirovine koja će biti isplaćivana od svibnja

Link na izvornu vijest

Umirovljenici u Federaciji BiH će od narednog mjeseca dobiti uvećana primanja. Riječ je o uvećanju po osnovu redovnog usklađivanja koje, nakon akontacije čija je primjena počela 1. siječnja , ne dostiže ni dva posto.

Tako je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO, kako je to jučer potvrđeno, donio odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos mirovine za prosinac 2023. godine.

-Kako su mirovine od siječnja već usklađene za pet posto, prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni odbor je, na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz prosinca 2023. godine, rekao je za Avaz Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda.

U skladu s tim, najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odluka o usklađivanju obuhvata i najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o MIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih mirovina te, u skladu s tim, iznose 2.867,65 KM. Također, uz isplatu mirovina za travanj, bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta nominalnog BDP-a za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto. – Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina 50 % CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja mirovina od 6,55 posto – pojasnili su iz Zavoda.

Post FBIH: Ovo je iznos minimalne mirovine koja će biti isplaćivana od svibnja je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?