Dalmatinski grad dobio još jedan spoj na autocestu

Dalmatinski grad dobio još jedan spoj na autocestu

Link na izvornu vijest

Radovi na izgradnji i opremanju čvora Podi na autocesti A1 između čvorova Šibenika i Vrpolja su završeni, objavljeno je jutros na službenoj stranici Hrvatskih autocesta.

Planirano puštanje u promet čvora Podi je do kraja ovog tjedna, nakon što prođu svi testni scenariji automatskog rada naplate cestarine.

Čvor Podi projektiran je u obliku ‘poludjeteline‘ s dva cestarinska prolaza, jedan ulaz i jedan izlaz. Cijeli čvor opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova.

Naplatna postaja Podi bit će u potpunosti automatizirana, bez blagajnika, što znači da će se cestarina na ovom izlazu moći platiti isključivo karticom ili ENC uređajem.

Također, u sklopu izgradnje čvora bilo je potrebno izgraditi spojnu cestu, četiri rampe, priključak za radnu zonu, tri kružna raskrižja s priključcima, dva platoa cestarinskog prolaza te izvesti proširenja kolnika autoceste za formiranje trakova za ubrzanje i usporenje, a vrijednost radova izgradnje čvora Podi iznosi oko sedam milijuna eura.

Novi čvor Podi od grada Šibenika je udaljen sedam kilometara. Ovim spojem autoceste s gospodarskom zonom Podi otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone, samim time stvaraju se i uvjeti za razvoj poduzetništva, a ta će gospodarska zona, dodajmo, ovim projektom postati jedna od dviju u cijeloj Dalmaciji, a možda i šire, s izravnim spojem na autocestu.

Osim što će omogućiti vezu s gospodarskom zonom te rasteretiti lokalne prometnice od kamionskog prometa, bit će to i novi istočni prilaz gradu čime će omogućiti kvalitetniju i prometno sigurniju vezu prigradskih Šibenskih naselja s autocestom.

Zbog svog geografskog položaja, naglašavaju u Hrvatskim autocestama, Šibenik je oduvijek imao značajnu stratešku ulogu u kulturnom, obrazovnom i gospodarskom središtu, stoga se izgradnjom čvora Podi uz industrijsku zonu omogućava i direktni, neposredni ulaz i izlaz sa autoceste A1, neovisan o glavnom ulazu, odnosno izlazu prema gradu Šibeniku.

Nakon Vrpolja, Skradina, Šibenika i Pirovca, odnosno Vodica, čvor Podi peti su spoj na dionici autoceste na A1 dugoj (samo) 40 kilometara.

Šibenski

The post Dalmatinski grad dobio još jedan spoj na autocestu appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?