Pero Dukić se zadužuje na berzi da vrati pozajmicu IRB-u

Pero Dukić se zadužuje na berzi da vrati pozajmicu IRB-u

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Biznismen iz Gradiške Pero Dukić pokušaće preko Banjalučke berze da prikupi 3,5 miliona maraka kako bi vratio dug prema Investiciono – razvojnoj banci Republike Srpske, zanovio mehanizaciju i platio obaveze iz poslovanja.

Pero Dukić se zadužuje na berzi da vrati pozajmicu IRB-u

FOTO: Capital/Ilustracija

Naime, preduzeće “Castellina Srpska” iz Modriče, a čiji je on jedini vlasnik, objavilo je javni poziv za upis i uplatu prve emisije dugoročnih obveznica.

Riječ je o 3.500 obveznica nominalne vrijednosti od po 1.000 KM sa rokom dospijeća od pet godina uz kamatu od 6,7 odsto.

Kao garanciju za uredno plaćanje obaveza, pored blanko mjenica, Dukić daje i hipoteku na devet hektara zemljišta, tri silosa, rezervoare za gorivo, poslovne objekte, skladište, sušaru, sveukupno procijenjene na 7,46 miliona KM.

Takođe, kao garancija su i dva traktora, sistem za navodnjavanje, kvad i druga oprema ukupno vrijedna 1,28 miliona maraka.

Zanimljivo je da je na nepokretnosti već uspostavljena hipoteka i to u korist Fonda za razvoj i zapošljavanje RS i Garantnog fonda RS po osnovu pozajmice koja je plasirana u toku 2023. godine.

Plan je da se 1,9 miliona maraka iskoristi za isplatu pozajmice, a da se nakon toga obrišu hipoteke i upiše založno pravo prvog reda u korist investitora.

Preostali dio emisije od 1,6 miliona biće iskorišten za plaćanje obaveza kao i za nabavku poljoprivredne opreme.

“Očekivani efekti korišćenja sredstava se prevashodno ogledaju u povećanju likvidnosti usljed isplate kratkoročnih obaveza i nabavke kratkoročne imovine, sirovina potrebnih u proizvodnji, te posljedično u prolongiranju obaveza na duži rok što će omogućiti emitentu da kompletira proizvodni ciklus i kreira povoljnije gotovinske tokove kojima će se obaveze servisirati”, navodi se u prospektu emisije.

Inače firma “Castellina Srpska” bila je u vlasništvu investitora iz Italije koji su je prodali Dukiću 2019. godine.

Preduzeće ima osam zaposlenih i dobit od 327.710 maraka u prošloj godini.

Primarna djelatnost mu je obrada zemljišta i uzgoj žitarica kao što su uljana repica, pšenica, suncokret, kukuruz te proizvodnja silaže, sjenaže i lucerke.

CAPITAL: D. Tovilović

Чланак Pero Dukić se zadužuje na berzi da vrati pozajmicu IRB-u се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?