Ukrajina obustavila konzularne usluge vojno sposobnim muškarcima u inozemstvu

Ukrajina obustavila konzularne usluge vojno sposobnim muškarcima u inozemstvu

Link na izvornu vijest

Stotine tisuća vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca žive u inozemstvu, a zemlja se suočava s akutnim nedostatkom vojnika protiv većeg, bolje opremljenog neprijatelja skoro 26 mjeseci od ruske invazije u punom obimu.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naveo je u priopćenju da je naredio da se poduzmu mjere za vraćanje, kako je opisao, pravednog tretmana prema muškarcima u dobi za mobilizaciju.

– Kako to sada izgleda: čovjek regrutnog doba otišao je u inostranstvo, pokazao svojoj državi da mu nije stalo do njenog opstanka, a onda dođe i želi da dobije usluge od iste te države. Tako ne funkcionira. Naša zemlja je u ratu – naveo je on na društvenoj mreži X.

Kuleba je napisao u objavi da će ministarstvo vanjskih poslova uskoro razjasniti proceduru za vojno sposobne muškarce za dobivanje konzularnih usluga.

U zemljama Europske unije od siječnja 2024. godine živi oko 4,3 milijuna Ukrajinaca, od kojih su oko 860.000 odrasli muškarci, procjenjuje se u bazi podataka europske agencije za statistiku Eurostat.

Ukrajina je uvela izvanredno stanje na početku rata, zabranjujući muškarcima od 18 do 60 godina da putuju u inozemstvo bez posebnih odredbi te uvela mobilizaciju civila muškaraca u oružane snage, podsjeća Reuters.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?