Tri tužbe protiv Savjeta ministara zbog spornih imenovanja u Konkurencijski savjet

Tri tužbe protiv Savjeta ministara zbog spornih imenovanja u Konkurencijski savjet

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Konkurencijski savjet BiH sve više liči na pedagoško tijelo, a ne na stručno tijelo za oblast konkurencije. U Sud Bosne i Hercegovine predate su tri tužbe protiv Savjeta ministara BiH zbog razrješenja članova Konkurencijskog savjeta, saznaje CAPITAL.

Tri tužbe protiv Savjeta ministara zbog spornih imenovanja u Konkurencijski savjet

Foto: Capital

Naime, Savjet ministara BiH je 18. decembra 2023. godine donio rješenje o razrješenju članova Konkurencijskog savjeta BiH – Stjepe Pranjića zbog sticanja uslova za starosnu penziju, Nebojše Popića i Amira Karalića zbog isteka mandata.

Na istoj sjednici Savjet ministara je imenovao nova tri člana – Ankicu Gudeljević, Davora Savića i Ninelu Salibašić.

Kao što je ranije CAPITAL izvijestio, Savjet ministara BiH i Vlada RS prilagodili su uslove konkursa za izbor članova Konkurencijskog savjeta kako bi u to tijelo imenovali podobne stranačke kadrove umjesto stručnjaka iz oblasti konkurencije.

Tri tužbe protiv Savjeta ministara upućene su upravo zbog razrješenja bivših članova te zbog nepoštivanja uslova konkursa čime je otvoren put za postavljanje Ankice Gudeljević na poziciju gdje su ukupna primanja oko 5.000 KM.

Konkurs koji je raspisao Savjet ministara navodi kao uslov za kandidate završen pravni, ekonomski fakultet ili fakultet društvenog smjera, a Ankica Gudeljević je po struci profesor njemačkog jezika.

„Nakon sprovedenih intervjua na vrhu rang liste našli su se profesorica njemačkog Ankica Gudeljević i Davor Savić. Najlošije rangiran od svih kandidata je Aleksandar Bogojević koji je svoju doktorsku disertaciju uradio na temu konkurencije te koji ima više od 10 godina iskustva u samom Konkurencijskom savjetu BiH“, kažu izvori CAPITAL-a.

Konkurencijski savjet ima šest članova koji se biraju na šestogodišnji mandat. Vlada Republike Srpske bira jednog, Vlada Federacije BiH dva, a Savjet ministara tri člana.

Vlada Federacije BiH je u oktobru 2022. godine imenovala Adisu Begić i Ivu Jerkića. Vlada Republike Srpske imenovala je Vanju Malidžana.

Posljedice mogu biti izuzetno velike po tržište i privredu BiH, jer po Zakonu o konkurenciji BiH članovi Konkurencijskog savjeta imaju ozbiljna ovlaštenja. Konkurencijski savjet treba da se bori protiv zabranjene konkurencije, zloupotreba dominantnog položaja i zabranjenih sporazuma, a vlast članove tog regulatornog tijela bira namještanjem konkursa i prilagođavanjem konkursnih uslova stručnoj spremi podobnih kandidata.

CAPITAL: T. Zorić

Чланак Tri tužbe protiv Savjeta ministara zbog spornih imenovanja u Konkurencijski savjet се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?