Zaključci Energetskog samita 2024: Hitno djelovati u svim oblastima tranzicije

Zaključci Energetskog samita 2024: Hitno djelovati u svim oblastima tranzicije

Link na izvornu vijest

NEUM – Nakon tri dana, jedanaest panela, nekoliko tehničkih radionica, te niza tehničkih i poslovnih sastanaka uz učešće od 750 ljudi iz 18 zemalja – završen je Energetski samit 2024 u Neumu.

Zaključci Energetskog samita 2024: Hitno djelovati u svim oblastima tranzicije

FOTO: Energetski samit 2024

Diskusija 70 uvodničara, panelista i prezentera može se sažeti u nekoliko osnovnih zaključaka:

1. Vrijeme neumoljivo ističe i BiH mora djelovati odmah kako bi sustigla zemlje u okruženju i Evropskoj uniji na putu energetske tranzicije.

2. CBAM je „pred vratima“. BiH ga može izbjeći samo za izvoz električne energije (ne i za druge proizvode) do 2030. godine ako uvede Sistem trgovanja emisija i berzu električne energije.

3. BiH mora donijeti nedostajuće zakone, a prvenstveno Zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu na državnom nivou.

4. Budući da je BiH jedina zemlja u Evropi koja do sada nije uspostavila berzu električne energije nužno je da to učini bez odlaganja.

5. Kako bi osigurala diversifikaciju izvora i sigurnost snabdijevanja, BiH mora graditi novu gasnu infrastrukturu posebno naglašavajući važnost Južne interkonekcije.

6. Nužno unaprijediti komunikaciju između izvršne i zakonodavne vlasti što bi na koncu omogućilo sinhronizovano djelovanje te brže i lakše donošenje odluka.

7. Investitorima i poslovnoj zajednici potrebna je podrška organa vlasti kao i podrška finansijskog sektora.

8. Iako je ostvaren određen napredak u oblasti energetske efikasnosti u zemlji, ostalo je još mnogo posla i potrebno je intenzivirati aktivnosti u ovoj oblasti, posebno u stambenom i sektoru malih i srednjih preduzeća.

9. OpŠTine i gradovi imaju potencijal da razviju vlastite resurse kako bi doprinijeli energetskoj tranziciji i ostvarili koristi za lokalno stanovništvo.

10. Potrebno je da se akademska zajednica aktivno uključi i da svoj doprinos energetskoj tranziciji.

11. Potrebno je intenzivirati kampanje podizanja svijesti o važnosti i prednostima energetske tranzicije, te uključiti i medije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i obrazovne institucije.

Ovaj osmi po redu Energetski samit u BiH organizovala je Vlada SAD putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i britanska ambasada Sarajevo.

Kao i prethodnih godina samit je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatornih komisija u sektoru energije. Ove godine organizaciju je podržao i niz sponzora poput NLB Banke, Finance in Motion, DT Global, WPD Adria i Woodburn Capitals Partners.

Medijima je premijerno predstavljen Pojmovnik u energetskom sektoru, Predstavljen je i prvi Interaktivni solarni atlas u BiH, a ozvaničeno je i osnivanje Asocijacije žena u energetskoj tranziciji pod nazivom: WiTA. Inače, 16 medija je akreditovalo svoje novinare za praćenje Samita, a samo za dva dana Samit je propraćen sa 332 medijske objave, što svjedoči o važnosti energetskog sektora.

CAPITAL: D. M.

Чланак Zaključci Energetskog samita 2024: Hitno djelovati u svim oblastima tranzicije се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?