Klobuk: Višednevnim pobožnostima proslavljen blagdan sv. Marka

Klobuk: Višednevnim pobožnostima proslavljen blagdan sv. Marka

Link na izvornu vijest

Klobuk: Višednevnim pobožnostima proslavljen blagdan sv. Marka

Župa sv. Marka u Klobuku proslavila je svog zaštitnika sv. Marka. Pobožnosti na sam blagdan, 25. travnja, započele su Blagoslovom polja na groblju Crkvina u zaseoku Kapel Mahala, jednom od dvanaest zaselaka ovoga prostranog sela. U kasnom popodnevu slijedila je svečana misa s procesijom, oko crkve, Kipa sv. Marka. Na početku svečanog misnog slavlja uslijedio je blagoslov novih orgulja koje su kako reče mjesni župnik fra Ante Kurtović nabavljene donacijama „domicilnih i iseljenih mještana Klobuka“.

Obraćanje župnika fra Ante Kurtovića na početku misnoga slavlja

   

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Dario Dodig, gvardijan samostana na Humcu. Propovijedajući nadahnuto o svetom Marku i njegovim djelima fra Dario Dodig je pored ostalog kazao:

Svečano misno slavlje predvodio je Fra Dadio Dodig humački gvardijan

   „Marko je bio tumač svetoga Petra, učenik Pavlov i Barnabin nećak. Iz spisa koje ne napisao možemo vidjeti, a to je prvo Evanđelje, da je od Petra preuzeo jasnoću i točnost, a od Pavla širinu i otvorenost. Nadahnut bio je duhom svetim napisao je dragocjeno za nas, a to je Evanđelje po Marku, prvo Evanđelje koje je predano nama kao kršćanima…“ Ističući kako je Sveti Marko Evanđelista bio posve odan Gospodinu fra Dario je konstatirao da je „na današnji dan, 25. travnja, 68 godine poslije Krista, u Aleksandriji, podnio mučeništvo za Krista i Crkvu“.

Među župljanima bili su – Blagica Leko ministrica financija ŽZH i Ivan Jelčić predsjednik Skupštine ŽZH

   Fra Ante Kurtović župnik župe Klobuk, naglasio je da „župa svetoga Marka Klobuk, proslavlja u ovoj godini veliku obljetnicu – 150 godina od rođenja Sluge Božjega Petra Barbarića. Župnik klobučke župe Fra Ante Kurtović, istakao je da uz nabavku orgulja osnovan i Veliki župni zbor.

Nove orgulje uz proslavu blagdana

   Uvod u proslavu blagdana sv. Marka u Klobuku, bile su mise trodnevnice, kojima su prethodile molitve krunice. Svečanost proslave blagdana sv. Marka u Klobuku nastavljena je pučkim veseljem u dvorištu crkve. Okupljene Klobučane i po tradiciji njihove brojne goste iz drugih župa, zabavljali su HKUD „fra Petar Bakula“ iz Posušja i HKUD „Sveti Ante“ s Humca kod Ljubuškog i tamburaški sastav Stari fenjer.

    Valja reći da je župa Klobuk prošle godine proslavila 150 godina od osnutka. Utemeljena je 1. svibnja 1873. godine odvajanjem od matične župe Veljaci.

Tekst i foto: Dušan Musa

Za svečanog misnog slavlja prepuna crkva

 

Polazak procesije ispred župnog stana

 

U središtu procesije bio je kip sv. Marka, patrona župe Klobuk

 

Članice Frame u procesiji

 

Mladi u procesiji

 

Procesija oko crkve

 

Veliki župni zbog za prigodu proslave zaštitnika bio je pojačan

 

Pučko veselje započelo je svečarskom trpezom

 

Župna crkva u Klobuku

Objava Klobuk: Višednevnim pobožnostima proslavljen blagdan sv. Marka pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?