Grčki turizam imao rekordnu 2023.godinu

Grčki turizam imao rekordnu 2023.godinu

Link na izvornu vijest

ATINA – Prošle godine, uprkos velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 odsto na rekordnih 20,6 milijardi evra u poređenju sa prethodnom godinom.

Grčki turizam imao rekordnu 2023.godinu

Foto: Pexels

Broj turista porastao je za petinu, na 36 miliona, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Grčku je prošle godine pogodio dugi toplotni val, što je za rezultat imao i velike šumske požare. Vrućina i plamen odnijeli su 20 života, a požar je uništio 175.000 hektara zemlje.

U julu, kada je toplotni val dosegao vrhunac, oko 20.000 ljudi moralo je biti evakuisano sa ostrva Rodosa zbog požara. Grčke su vlasti prije nekoliko sedmica najavile da će evakuisanim turistima kao naknadu izdati vaučere za sedmični smještaj u hotelima u vrijednosti do 500 evar sa ograničenim vremenom korištenja.

Turizam je vrlo važan privredni sektor za Grčku, jer doprinosi oko petine bruto domaćeg proizvoda. U posljednje vrijeme zemlja se bori sa nezadovoljstvom turista zbog  gužva na pojedinim lokacijama i visokih cijena.

Kao odgovor, vlasti su, između ostalog, uvele ograničenje broja posjetioca poznate Akropole u Ateni, koja se smatra jednim od najposjećenijih mjesta u zemlji. SEEbiz

Чланак Grčki turizam imao rekordnu 2023.godinu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?