Istina o nekažnjenom zločinu totalitarnog komunističkog režima blijedi, sve je manje onih koji odaju počast žrtvama

Istina o nekažnjenom zločinu totalitarnog komunističkog režima blijedi, sve je manje onih koji odaju počast žrtvama

Link na izvornu vijest

Čak i onih starijih je sve manje, upozorio je povjesničar Ivo Miro Jović koji je i ove godine okupljenima prepričao okolnosti pod kojima je nekoliko stotina Hrvata iz Kiseljaka, Fojnice, Kreševa, Busovače, Viteza, Travnika, Uskoplja, Visokog, Breze, Vareša i Žepča skončalo upravo na prelijepom zelenilom obraslom brežuljku nadomak Kiseljaka kojeg u narodu zbog prolivene krvi, prozvaše Crvena stijena.

„Ovdje su ljudi ubijani samo zato jer su bili Hrvati. Po povratku s Križnog puta, na mjestu gdje se nalazi Dom zdravlja dovođeni su u barake u kojima ih ujutru nije bilo. Narod bi rekao „progutala ih noć“. Kad bi se netko od rodbine usudio upitati za njih, rekli bi im da su odvedeni za Sarajevo. A zapravo su dovođeni ovdje na ovaj brežuljak gdje su ubijani, bez suđenja. To je strašna istina o zločinu koji se ne smije zaboraviti, o kojemu treba pričati, prenositi istinu na mlade. Nadam se da ćemo imati i dovoljno sredstava pokrenuti ekshumacije na ovom području kako bi barem dio tih ljudi, nakon identifikacije uz pomoć suvremenih metoda, mogao biti dostojno pokopan“, kazao je Jović.

Prije polaganja vijenaca i molitve pred spomen obilježjem na Crvenoj stijenu, u obližnjem Svetištu „Pod stijenom“ misu za duše ubijenih predvodio je fra Antun Perković, kiseljački župnik. Svetište „Pod stijenom“ davne 1954. godine ustanovio je pokojni fra Stjepan Buljan. U Svetištu posvećenom Majci Božjoj molilo se i za duše žrtava komunizma čiji je bilo kakav spomen u to vrijeme bio strogo zabranjen, s posebnim osjećajem i molitvama za brojnu siročad koja su ostala iza žrtava.

Čin pokojnog fra Stjepana Buljana mnogi smatraju hrabrim i domišljatim jer pronašao je načina barem se pomoliti za žrtve. Sustav koji je branio čak i kulturu sjećanja odavno je pao, a zločini koje je ostavio iza sebe, uključujući i ubojstva nekoliko stotina Hrvata na Crvenoj stijeni u Kiseljaku, i dalje su nekažnjeni. O njima se govori tek jednom godišnje, na obljetnicu zločina koju organizira Udruga političkih zatvorenika Kiseljak, ali nažalost bez sustavnih istraživanja koja podrazumijevaju točan popis žrtava, a potom i potragu za kostima ubijenih koje su i ključni dokazi zločina. S obzirom da je i jedno i drugo izostalo, nimalo ne čudi da ovaj nekažnjeni zločin pada u zaborav te da je sve manje onih koji znaju što se u svibnju 1945. događalo na Crvenoj stijeni, lokalitet smještenom na izlazu iz Kiseljaka prema Visokom.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?