Evropske berze u zelenom na početku sedmice

Evropske berze u zelenom na početku sedmice

Link na izvornu vijest

ZAGREB – Na evropskim berzama najvažniji berzaski indeksi su u plusu, jer se tržišni sudionici nadaju da bi Fed morao razmotriti snižavanje kamatnih stopa nakon podatka o smanjenju zaposlenosti u SAD-u u aprilu.

Evropske berze u zelenom na početku sedmice

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9:30 sati bio je u plusu za 0,23 odsto, na 506,67 bodova. No, obujam trgovanja je skroman, budući da je londonska berza zatvorena zbog nacionalnog praznika.

Istodobno, porasli su i frankfurtski DAX, za 0,27 odsto, na 18.049 bodova i pariški CAC, za 0,29 odsto, na 7.980 bodova.

Prema podacima američkog Ministarstva rada, u april je u SAD-u bilo otvoreno 175.000 novih radnih mjesta, znatno ispod prognoziranih 240.000, dok je stopa nezaposlenosti porasla s martovskih 3,8 na 3,9 posto. I podaci o rastu plata su bili ispod očekivanja, što se smatra ohrabrujućim znakom glede popuštanja inflacije i potaknulo je špekulacije o mogućem snižavanju kamatnih stopa u SAD-u.

Među većim pojedinačnim dobitnicama je dionica Volvo Carsa, s rastom cijene za jedan odsto, nakon što je taj švedski proizvođač vozila izvijestio da je aprilu ostvario skok prodaje za 27 odsto u odnosu na godinu ranije, ukupno prodavši 65.838 vozila, zahvaljujući jačanju potražnje za električnim i hibridnim vozilima.

Znatno je poskupjela i dionica Indre, za 8,5 odsto, zahvaljujući skoku dobiti te španske odbrambene kompanije za 40 odsto u prvom tromjesečju, na 61 milion evra na krilima rasta evropske potražnje za vojnom opremom.

Nove smjernice investitori čekaju od današnje objave indeksa menadžera nabave u ključnim evrpskim ekonomijama.

I Tokijska berza bila je zatvorena zbog nacionalnog praznika.

HINA

Чланак Evropske berze u zelenom na početku sedmice се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?