KAKO JE NADUTOST POVEZANA S MASNOM JETROM?

KAKO JE NADUTOST POVEZANA S MASNOM JETROM?

Link na izvornu vijest

Disfunkcija metabolizma

Postoje dvije vrste masne jetre. Steatozna bolest jetre povezana je s metaboličkom disfunkcijom, a obično se može spriječiti i povezana je s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i prehranom, a pogađa 25 – 30 posto ljudi koji žive u SAD-u i Europi (ranije poznata nealkoholna masna bolest jetre ili NAFLD).

Alkoholna masna bolest jetre (AFLD) je povezana s prekomjernom konzumacijom alkohola.

Faze bolesti

Rani stadij bolesti masne jetre često se može poništiti promjenom načina života. Kada se oštećenje jetre nastavi izvan njezine sposobnosti da se sama regenerira, često dolazi do oštećenja jetre i zdravstvenih problema.

Ako se ne liječi, bolest masne jetre može napredovati do ciroze, što može dovesti do zatajenja jetre i zahtijevati transplantaciju jetre.

U svojim ranim fazama bolest masne jetre obično nema simptome.

Kako napreduje, bolest masne jetre može uzrokovati gubitak apetita, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, žutica, nadutost trbuha nakon obroka bogatog ugljikohidratima (slatkiši/skrobna hrana) može ukazivati na povećano nakupljanje masnoće u stanicama jetre.

Masna jetra i nadutost

Prekomjerni crijevni plinovi, nadutost i masna jetra česti su nalazi na ultrazvuku. Čini se da su ova stanja uzrokovana varijacijama crijevne mikroflore. Jedna je studija procijenila odnos između ultrazvučnog otkrivanja crijevnih gasova i steatoze jetre. Ultrazvuku su bila podvrgnuta 204 bolesnika  zbog abdominalnih tegoba ili praćenja benignih lezija.

Prikupljeni su indeks tjelesne mase, biohemijski markeri jetre, sonografska prisutnost steatoze jetre i/ili stepen crijevnih plinova koji ometaju pregled. Oba sonografska nalaza ocijenjena su na temelju standardiziranih kriterija.

80 pacijenata (39,2 posto) pokazalo je umjerenu do veliku količinu plinova koji sprječavaju tačnu procjenu jetre ili gušterače, a 90 (44,1 posto) ih je imalo masnu jetru.

Nađena je značajna povezanost između stepena crijevnih plinova i steatoze jetre i kod pretilih i kod pacijenata koji nisu pretili.

Prisutnost prekomjernih plinova također je značajno povezana sa steatozom jetre zajedno s povišenim ALT jetrenim enzimom. Ova studija pokazuje značajnu korelaciju između prekomjernih crijevnih gasova i steatoze jetre. Razloge ovog nalaza i njegove kliničke implikacije još treba definirati.

Šta učiniti

Promjena načina života koja uključuje poboljšanje prehrane i smanjenje unosa alkohola primarni je tretman za masnu jetru.

Povećanje tjelesne aktivnosti i uvođenje više voća, povrća i cjelovitih žitarica u prehranu pomoći će u preokretu ovog stanja.

Primarno liječenje alkoholne masne bolesti jetre podrazumijeva prestanak pijenja alkohola, dostupni su terapeuti koji mogu pomoći, a tu je i opcija sudjelovanja u programu oporavka od alkohola. Ovi programi ponekad koriste liječenje lijekovima koji mogu smanjiti želju za alkoholom.

The post KAKO JE NADUTOST POVEZANA S MASNOM JETROM? first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?