Šveđani snizili kamate, kruna pala u odnosu na dolar

Šveđani snizili kamate, kruna pala u odnosu na dolar

Link na izvornu vijest

STOKHOLM – Švedska kruna je pala u odnosu na američki dolar nakon što je Švedska narodna banka (Sveriges Riksbank) danas snizila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 3,75 odsto.

Šveđani snizili kamate, kruna pala u odnosu na dolar

Foto: Agencije

Prema podacima sa valutne berze Forex, američki dolar se danas u 11.30 sati prodavao za 10,9 švedskih kruna.

Kako se navodi na sajtu Švedske narodne banke, inflacija u toj zemlji se približava željenom nivou, dok je ekonomska aktivnost u zemlji i dalje slaba.

Godišnja stopa inflacije u Švedskoj je u martu iznosila 4,1 odsto, a bazna inflacija 2,9 odsto, što je u oba slučaja manje nego u februaru.

Ako se inflacija u Švedskoj bude razvijala u skladu sa očekivanjima, banka očekuje da će u drugoj polovini 2024. još dva puta sniziti referentnu kamatnu stopu.

“Rizici koji mogu izazvati ponovni rast inflacije u Švedskoj prvenstveno su povezani sa snažnom američkom ekonomijom, geopolitičkim tenzijama i kursom švedske krune”, ističe se u izjveštaju.

Banka je najavila da će slijediti opreznu monetarnu politiku uz postepeno smanjivanje kamatnih stopa. Tanjug

Чланак Šveđani snizili kamate, kruna pala u odnosu na dolar се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?