UNICEF obilježio Međunarodni dan igre: “Otkriveno blago grada Sarajeva”

U predivnom ambijentu Muzeja u Sarajevu u Brusa Bezistanu, UNICEF je danas obilježio Međunarodni dan igre. Kroz povijesno naslijeđe Sarajeva, djeca i roditelji su tražili tragove koji su ih vodili od zagonetke do zagonetke i na kraju doveli do “Blaga grada Sarajeva”. Pobjednički tim u sastavu Amel, Amra, Belma, Leo, Iris i Kan bio najsnalažljiviji, ali se sve vrijeme vodila uzbudljiva utrka sa vremenom i za blagom.

“Igra je dječje pravo i veoma je važno da se djeca i roditelji zajedno igraju ostvarujući na taj način povezanost. Također bih želio istaći da je bitno da vlasti i kompanije uzmu u obzir pravo na igru kao faktor koji doprinosi dječjem razvoju. Bitno je i za roditelje da stvore okruženje u kojem djeca mogu da rastu, razvijaju i igraju se, a isto tako, bitno je za vlasti i zajednicu da stvore okruženje u kojem roditelji mogu da se posvete brizi i razvoju njihove djece. Molimo i vlasti i biznise da se zaista okrenu razvoju politika, usluga i sustava prilagođenih roditeljima kako bi oni imali dovoljno vremena da se posvete brizi za djecu, poput dopusta i vremena za brigu o bolesnoj djeci”, poručio je Marc Lucet, predstavnik UNICEF- a u BiH.

I danas smo mogli vidjeti da je suradnja djece i roditelja ključna za razvoj djece i sigurnu igru i da pozitivno roditeljstvo čini da se dijete osjeća voljeno i sigurno, što je vodeći faktor za dobro mentalno zdravlje i zdrav kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj. Povezivanje djeteta sa odraslom osobom koja se brine o njemu i njeguje ga, najvažnije je tokom prvih godina života i prilika je za oblikovanje ličnosti, što je put ka dugoročnom blagostanju i sreći.

“Drago mi je što sam imao priliku sudjelovati na ovom događaju i da sa svojim djetetom, ali i sa svojim timom kroz igru “obiđem” sve ono što naše divno Sarajevo nudi i istražim njegovo kulturno i povijesno nasljeđe. Sretan sam što sam sudjelovao, puno sam novog danas naučio i još sretniji što smo
zajedničkim naporima uspjeli pobijediti i ovo je bilo jedno fantastično iskustvo”, rekao je Amel Ćurić, jedan od roditelja iz pobjedničkog tima.

“Jako je bitno da mi kao društvo potičemo igru, a to možemo raditi na razne načine – ove godine govorimo o četiri tzv. akceleratora prava na igru – prvi je dostupnost podrške roditeljima i obiteljima za igru s njihovom djecom, drugi je univerzalno i kvalitetno predškolsko obrazovanje i odgoj; treći je također promocija igre kao nastavnog pomagala u školama i također govorimo o važnosti unapređenja javnih prostora kako bi bili prilagođeni za dječju igru, , rekla je Lamija Landžo, službenica za obrazovanje u UNICEF BiH.

Ovaj dan obilježen je tokom mjeseca lipn ja koji je ujedno i Mjesec roditeljstva, a tijekom cijelog mjeseca, UNICEF u BiH pokreće društvenu aktivaciju, ističući važnost pružanja podrške roditeljima i starateljima, kako bi što uspješnije obavljali jedan od najvažnijih poslova na svijetu: odgoj i briga o djeci.

UNICEF odaje priznanje i slavi roditelje širom svijeta za nevjerojatnu ulogu koju imaju u oblikovanju života svoje djece i poziva na veća ulaganja u roditeljske usluge, posebno za roditelje djece s višestrukim potrebama i siromaštvu.


O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?