Nastavak rada na očuvanju arhitektonskog kulturnog naslijeđa općine Posušje

Nastavak rada na očuvanju arhitektonskog kulturnog naslijeđa općine Posušje

Link na izvornu vijest

Sukladno radnim aktivnostima, projektnim zadacima i suradnji, u dvodnevnoj radnoj posjeti Općini Posušje boravili su arhitekti koji su prezentirali pet projektnih prijedloga za Dom kulture Općine Posušje.

Riječ je kontinuitetu devetomjesečne suradnje između Općine Posušje, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i International University of Sarajevo.

Nakon radnog boravka u Posušju krajem ožujka 2024. godine, zadaci radnog tima arhitekata bili su izrada pet projektnih prijedloga restauracije i konzervacije zgrade Doma kulture (stara škola).

Projektni prijedlozi su prezentirani u digitalnom, printanom i animacijskom formatu.

Izuzev projektnih prijedloga prezentirane su i najnovije digitalne tehnologije prikupljanja podataka i urbanih transformacija ETH Instituta iz Ciriha. Digitalne tehnologije prezentirao je dr. Michael Walczak ispred ETH Institut putem video linka.

Načelnik Begić zahvalio se na inovativnim arhitektonskim pristupima očuvanja kulturnog i povijesnog naslijeđa, te naglasio važnost postepenog rada obzirom na kompleksnosti projektnih zadataka.

Uz načelnika Begića, prezentaciji i programskoj raspravi, prisustvovali su Lucija Pekas, Ivona Jović, Dragica Miličević i Jozo Kolobarić.

Ispred ministra Zvonimira Širića i županijskog Zavoda za prostorno planiranje, prisutne je pozdravila i sudjelovala u programskoj raspravi Anamarija Kovač.

Prezentirani projektni materijali, sukladno dogovoru o suradnji, ostaju Općini Posušje za potrebe rada.

Tim arhitekata predvodili su: prof. dr. Adnan Pašić redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Gostujući istraživač Arhitektonskog odjela MIT-a (1998), gostujući profesor Arhitektonskog fakulteta Istanbulskog tehničkog univerziteta (2017) i predavač na univerzitetima u SAD-u, Japanu, Nizozemskoj, Turskoj, Švicarskoj, Austriji i Hrvatskoj. Nagrađen s više od 20 Internacionalnih i nacionalnih arhitektonskih i urbanističkih natječaja, dobitnik 3 godišnje nagrade AABH.

Dr. Adi Ćorović je profesor na Arhitektonskom programu Internacionalnog Univerziteta (IUS) u Sarajevu. Ujedno je Stručni savjetnik za graditeljsko naslijeđe Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, gdje je od 2007. do danas izradio 85 istraživačkih radova na osnovu kojih su različita kulturna dobra proglašena nacionalnim spomenicima BiH, uključujući Sarajevsku čaršiju. Vršio je dužnost koordinatora projekta Konzervacije Zemaljskog muzeja BiH i zgrade Crvenog križa BiH u Sarajevu (2013/22.). Za izniman doprinos 2018. godine proglašen je Vitezom od strane Predsjednika Republike Italije.

2010. dobitnik je nagrade EU za kulturnu baštinu “Europa Nostra”. Diplomirao na Politehniku u Milanu, Arhitektonski fakultet, sa najvišom ocjenom 100/100.

Programske aktivnosti koordinirao je savjetnik načelnika za komunikaciju sa domaćim i međunarodnim institucijama, Jozo Kolobarić.

Post Nastavak rada na očuvanju arhitektonskog kulturnog naslijeđa općine Posušje je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?