Devizne rezerve Srbije 27,5 milijardi evra

Devizne rezerve Srbije 27,5 milijardi evra

Link na izvornu vijest

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ na kraju juna povećane su za 2,34 milijarde evra i iznosile su 27,506 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi od 2000. godine, od kada se prate podaci na ovaj način, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

registar sefova

FOTO: Pixabay

Neto devizne rezerve – odnosno bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, što je obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, takođe su na najvišem nivou i iznose 23,270 milijardi evra.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbjeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 178,7 odsto i 7,3 mjeseci uvoza robe i usluga.

Iz Narodne banke Srbije ističu da je to više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Vrijednost dinara prema evru u junu je gotovo nepromijenjena i dinar je od početka godine nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu kupila 695 miliona evra.

Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je kupila 1,33 milijarde evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Srna

Чланак Devizne rezerve Srbije 27,5 milijardi evra се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?