Cijene nafte ispod 85 dolara

Cijene nafte ispod 85 dolara

Link na izvornu vijest

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrdila prognoze o solidnom rastu potražnje, potisnuvši u drugi plan normalizaciju proizvodnje u SAD-u nakon uragana Beryl. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 84,55 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,09 dolara.

Bez promjena na američkom tržištu

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 81,34 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 92 centa. Tržišta su na početku tjedna pomno proučavala posljedice uragana Beryl na naftnoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevu i u Teksasu, koji proizvodi 40 posto američke nafte. Naftne i plinske kompanije počele su u utorak obnavljati proizvodnju, naftne luke postupno se otvaraju i čini se da Beryl nije u većoj mjeri oštetila energetsku industriju u Teksasu, zaključili su analitičari. Oštećeni su tek pojedini objekti i opskrba strujom još nije u potpunosti obnovljena, dodali su. U srijedu pozornost trgovaca zaokupile su prognoze OPEC-a o potražnji u ovoj i idućoj godini. Grupa je u mjesečnom izvješću objavila da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna barela dnevno, te za 1,85 milijuna dnevno u 2025., potvrdivši važeće procjene koje po ocjeni analitičara signaliziraju optimizam.

Nagovještaj solidne potražnje na američkom tržištu

Pokazatelji s američkog tržišta nagovješćuju pak solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja, prema padu zaliha nafte u prošlom tjednu za 1,92 milijuna barela, kako navode izvori na tržištu koji su dobili uvid u izvješće udruge proizvođača API. Smanjile su se i zalihe benzina, za 2,95 milijuna barela, navode izvori, piše Hina. Ministarstvo energetike objavit će službene podatke tijekom dana. Trgovce ipak brine kineska potražnja, budući da stagnacija cijena u lipnju, prema izračunima statističkog ureda, navodi na zaključak da je gospodarska aktivnost još uvijek suzdržana. Proizvođačke cijene bile su pak niže za 0,8 posto nego u prošlogodišnjem lipnju. BP je u godišnjim prognozama izračunao da bi potražnja za naftom u idućoj godini trebala dosegnuti vrhunac. Kapaciteti za proizvodnju struje iz snage vjetra i Sunca trebali bi pak snažno rasti i prema scenariju koji se bazira na aktualnim trendovima i prema onom izgrađenom na pretpostavci o neto nultoj emisiji štetnih plinova, izračunali su. OPEC je odvojeno izvijestio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 76 centi, na 85,91 dolar.

The post Cijene nafte ispod 85 dolara first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?