U bh. ljekarnama nema lijeka koji spašava život nakon uboda stršljena ili ose

U bh. ljekarnama nema lijeka koji spašava život nakon uboda stršljena ili ose

Link na izvornu vijest

Ubod stršljena ili pčele, zbog kojeg brojni građani u ljetnim mjesecima zatraže zdravstvenu pomoć, može biti opasan po život za one koji su skloni jakim alergijskim reakcijama, pa liječnici takvim pacijentima preporučuju da nabave adrenalinske injekcije koje mogu sami sebi ubrizgati u slučaju hitnoće. Međutim, na tržištu BiH tog lijeka nema godinama pa su primorani da ga nabavljaju u drugim zemljama.

Negativno iskustvo sa insektima nedavno je imao Banjalučanin Ž. Z. kojeg je stršljen ubo u sljepoočnicu dok je odmarao na vikendici. Iako je vjerovao da nije alergičan na ubod ovog insekta, s obzirom na ranija slična iskustva koja su prošla bez ozbiljnih reakcija, doživio je iskustvo koje će pamtiti do kraja života.

-Odmah nakon uboda počeo sam se pretjerano znojiti. Zatim je uslijedilo zujanje u ušima i dupla slika pred očima. Nakon par minuta počelo me probadati u predjelu grudnog koša i na trenutke sam ostajao bez daha. Borio sam se za svaki udah. Iako je hitna služba došla brzo, zatekli su me u polusvjesnom stanju. Glava i grlo su mi već bili otekli. Dali su mi na licu mjesta nekoliko infuzija i injekcija adrenalina, ali se toga ne sjećam – ispričao je za “Glas” ovaj Banjalučanin, navodeći da ga je Hitna služba transportirala do Univerzitetskog kliničkog centra RS gdje je nakon dodatne medicinske intervencije zadržan 24 sata na promatranju.

Priča kako mu je tom prilikom jedna od doktorica rekla da više nikud ne ide bez adrenalinske olovke “EpiPen”, koju nije uspio pronaći u ljekarnama u RS i FBiH pa će morati u susjednu Srbiju po ovaj lijek.

Spomenutu adrenalinsku olovku koja se koristi u hitnim slučajevima, kao prva pomoć kod anafilaksije svojim pacijentima koji su skloni teškim alergijskim reakcijama preporučuje i načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje Marko Paovica.

-Adrenalinska olovka je potrebna isključivo pacijentima kod kojih ugriz insekta izaziva anafilaktički šok. U Trebinju imamo nekoliko takvih pacijenata s tim da se ove godine još nismo susreli sa anafilaktičkim reakcijama, ali smo u prethodnim imali teške situacije u kojima smo se borili za živote i djece i odraslih. Onima kod kojih ugriz insekta izaziva simptome poput blagog otoka, pojavu koprivnjače i slično “EpiPen” ne treba – pojasnio je Paovica.

Smatra da bi adrenalinske olovke morale biti dostupne na tržištu Srpske.

– Usljed anafilaktičkog šoka pacijentu pada tlak, dolazi do gušenja i takva stanja zahtijevaju hitno ubrizgavanje adrenalina te su te olovke, koje sadrže male količine lijeka u takvim trenutcima potreba. Ubrizgavaju se u prednji mišić natkoljenice i pacijenti to obično rade sami zahvaljujući prethodnoj obuci. Veoma je važno da lijek imaju oni koji žive daleko od zdravstvenih ustanova, a skloni su jakim alergijskim reakcijama. U Trebinju imamo samo jednu ekipu Hitne pomoći, a neka sela su udaljena po 40-50 kilometara od grada – dodao je Paovica za “Glas”.

U Službi hitne medicinske pomoći u Doboju imaju povećan broj pacijenta sa ugrizom pčele ili stršljena.

-To je i očekivano s obzirom na ovo doba godine, ali na sreću ovo ljeto nismo imali kompliciranih situacija da smo morali primjenjivati adrenalinsku terapiju – rekla je liječnica u dobojskoj hitnoj službi Ivana Dadić navodeći da joj je poznato da na našem tržištu nema adrenalinskih olovaka u prodaji.

To su i potvrdili u jednoj banjalučkoj ljekarni navodeći da ih ovdašnji pacijenti obično kupuju u Srbiji ili negdje u stranim zemljama.

Adrenalinskih olovaka nemaju ni u sarajevskoj ljekarni “Centar”, navodeći da imaju adrenalinske ampule koje se izdaju uz recept i jedna košta 1,30 KM.

Isti lijek prodaju i u jednoj bijeljinskoj ljekarni pojašnjavajući da je razlika između ampule i olovke u tome što je lijek u olovci spreman za ubrizgavanje u svakom trenutku i može se nositi sa sobom, dok se ampule čuvaju u frižideru i zahtijevaju upotrebu igle i šprica tijekom pripreme za ubrizgavanje. Naveli su da pakovanje od deset ampula košta 16,60 KM.

The post U bh. ljekarnama nema lijeka koji spašava život nakon uboda stršljena ili ose first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?