Kako se zaštititi od pneumokoka i gripe?

Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je kampanju Reagiram i preveniram kojom se želi educirati građane kako da se zaštite od pneumokoka i gripe. Zaraza pneumokokom može dovesti do razvoja ozbiljnih i teških bolesti, a mnogi još ne znaju da za te bolesti postoje cjepiva koja su potpuno besplatna. 

Gospođa Sandra s dijabetesom živi 40 godina. Dvojbi oko cijepljenja nema. Uzela je svoju dozu protiv pneumokoka.

– Svake godine se cijepim protiv gripe, ove godine i protiv pneumokoka da ne bih razvila, i ne daj Bože dođe do toga, neke jače komplikacije koje onda ostavljaju posljedice uz dijabetes, kaže Sandra Kerim.

Osim dijabetičarima, cijepljenje protiv pneumokoka preporučuje se srčanim i plućnim bolesnicima. I starijima od 65.

– Imam alergijsku astmu i to je razlog zašto bih se cijepila protiv pneumokoka. Pulmolog mi je preporučio da se cijepim protiv pneumokoka i gripe, kaže Sanja Matovina Lulić.

Gripa i pneumokok mogu izazvati niz respiratornih problema. Pneumokok može uzrokovati upalu pluća ili meningitis. Rizici su uz cjepivo, poručuju, ipak manji.

– Osobe koje nisu cijepljene protiv pneumokoka puno češće u kontaktu s pneumokokom završe u jedinicama intenzivnog liječenja, završe smrtnim ishodom. Osobe koje se cijepe protiv gripe imaju 30-ak posto manji rizik da završe sa težom kliničkom slikom i budu hospitalizirani, upozorava dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike “Vuk Vrhovac”, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a.

600 tisuća doza cjepiva protiv gripe u Hrvatsku stiže sredinom listopada, a potkraj tog mjeseca počinje cijepljenje u ambulantama.

– Tu imamo i najveći pritisak pacijenata pa zbog toga lijepo molim pacijente da se cijepe protiv pneumokoka u drugo doba godine kad je pritisak u ordinacijama manji jer znamo da se protiv pneumokoka može cijepiti cijele godine, kaže dr. Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine, KOHOM.


Cijelu godinu cijepi se i protiv koronavirusa. Pfeizerovo cjepivo prilagođeno podvarijantama omikrona koje sada dominiraju Europom stiglo je i kod nas. Gotovo 247 i pol tisuća doza, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?