Biseri Hercegovine: Kako doći do Daorsona

Daorson je jedan od najznačajnijih povijesnih spomenika u Stocu. Prema mišljenju arheologa, bilo je to središte ilirskog plemena Daorsa kojima je pripadalo područje oko donjeg toka rijeke Neretve, od Veleža do primorja i Pelješca.

Daorsi su ovdje sagradili veliko naselje, tu su živjeli i kovali novac, a od njihovog velikog grada danas su ostale impozantne ruševine.

Središnja je bila tvrđava – kako akropola nije bila prirodno osigurana, oko nje je izgrađena tvrđava s kiklopskim zidinama. Ukupna dužina zida bila je 63 metra, a debljina se kreće između 170 i 180 cm. Zid je prvobitno bio visok oko 5 metara.

Poput starogrčkog grada Mikena, za izgradnju Daorsona korišeno je megalitsko kamenje za čije povezivanje nije korišten nikakav vezivni materijal. 

Arheološko područje Helenističkog grada Daorson u Ošanićima kod Stoca proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2003. godine.

Kako doći do Daorsona?

Daorson je smješten u Ošanićima kod Stoca, a do njega je moguće doći automobilom, put do Daorsona vodi uzbrdo, a većim dijelom je asfaltiran. Samo manji dio, oko 500 do 600 metara, do ovog arheološkog čuda je makadamska dionica.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?