Biciklisti krenuli iz Širokog, obilaze samostane u Posušju, Rami, Gučoj Gori… “Cilj je promovirati BiH kao vrhunsku cikloturističku destinaciju”

Jučer ujutro grupa biciklista je krenula na zanimljivu rutu, biciklima će obići važne franjevačke samostane u BiH i tako promovirati novu biciklističku stazu zvanu Franciscana.

Njih je na početku puta blagoslovio velečasni. fra.Franjo Ćorić ispred samostana u Širokom Brijegu odakle su krenuli, a planiraju prijeći 400 kilometara na biciklima, kroz četiri dana bicikliranja preći će obići franjevačke staze i muzeje u Posušju, Blidinju (Masna luka), Rami, Gučoj Gori, Fojnici, Kreševu i Mostaru.

Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, naravno, jeste i istraživanje najboljih dionica i puteva kojim bi smo mogli uvezati ove samostane, a kako bi smo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za biciklirati, obići samostane i upoznati kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata, te prezentirati Bosnu i Hercegovinu kao vrhunsku cikloturističku destinaciju. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bi smo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta“, rekao je Toni Zorić, predsjednik Biciklističkog saveza u BiH.

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana a koji se svaki na svoj način posebni, pišu bhvijesti.ba, gdje možete više pročitati o ovom projektu.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?