Strani turisti u Mostaru: Istražili smo grad s tamnom prošlošću

Par Youtubera koji putuju svijetom i snimaju videozapise o gradovima koje posjećuju našao se ovih dana i u Mostaru, a ono što im je privuklo pažnju su podsjetnici na protekli rat, devastirane zgrade s rupama od granata i metaka.

Kako su napisali u opisu videozapisa objavljenog na kanalu TeamMcGrath, ako na YouTubeu ukucate “Mostar vlog ili Mostar travel vlog”, vidjeti ćete idealizirane prikaze grada.

“Što ćete vidjeti…možda sliku idiličnog para s biserno bijelim osmjesima kako stoji ispred prekrasnog Starog mosta?”, napisali su ovi Youtuberi u opisu svog video uratka, dodavši da je njihov dojam da tako malo travel blogera prikazuje obje strane grada.

“Zašto se povijest ovog mjesta tako često zanemaruje?”, zapitali su se, te su snimili svoju šetnju gradom gdje su im najviše pažnju privukli podsjetnici na protekli rat.

“Na primjer, pogledate lijevo i vidjet ćete prekrasnu džamiju, a zatim pogledate desno i vidjet ćete zgradu izrešetanu rupama od metaka, bilo je to iskustvo koje otvara oči i bili smo iznenađeni kada smo shvatili da ih vrlo malo ljudi prikazuje ovu stranu grada”, napisali su.

“Mislimo da je jednako važno pokazati i drugu stranu grada, gdje se vidi da je prije manje od 30 godina Mostar zapravo bio ratna zona. Bilo je to doba dok smo odrastali i o kojem smo kao djeca tako često slušali u vijestima. Nikada nismo mislili da ćemo posjetiti Mostar tada, a ipak sada kada jesmo, to nas je iznenadilo na toliko načina”, naveli su u opisu svog videa.

Kako se može vidjeti u njihovom vlogu, oni su bili oduševljeni susretljivošću ljudi, probali su pivo, išli na večeru u restoran…

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?