Biseri Hercegovine: Kako doći do Mogorjela u Čapljini

Čapljina obiluje raznim kulturnim spomenicima, a jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba je svakako Mogorjelo, gdje se nalaze ostaci utvrđene vile suburbane s početka 4. stoljeća poslije Krista.

U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. stoljeća koja je uništena u požaru negdje u 3.stoljeću, kao što su mlin, pekarna, uljara i kovačnica.

Kompleks ruševina uokviruju redovi čempresa, koji tako u neku ruku čine zid protiv prejake sunčane žege, udaraca vjetra, kišnih kapljica i sličnih atmosferskih elemenata.

Zajedno sa drvećem koje je zasađeno na slobodnom unutrašnjem prostoru, ovi čempresi vrše u neku ruku funkciju klimatskog regulatora, pa stoga i u doba najveće ljetne žege ima u Mogorjelu dosta hladovine.

Dužina ovog kompleksa iznosi 102m, a širina čak 86 m, čime tvori izgled pravokutnika. Prema očuvanosti perimetralnog bedema, može se utvrditi da je njihova visina iznosila najmanje 2,45 metara, a sasvim vjerovatno i mnogo više, dok je širina varirala između 1,20 i 1,60 metara. Kompleks je osim jakim bedemima bio dodatno ojačan sa čak jedanaest troetažnih kula, koje su ovaj lokalitet činile još upečatljivijim.

Posebnu zanimljivost predstavlja tijesak za proizvodnju maslinovog ulja i vina koji su koristili antički stanovnici.

Pored toga, otkriveno je i pet velikih kanala koji su služili za odvod suvišne vode, što bi moglo sugerirati na mogućnost da je područje bilo barovito do određene mjere.

Inače, sam kompleks smješten je u uskom i barovitom području između dvije rijeke, Trebižata i Neretve, a da je taj prostor i u rimsko doba bio močvaran, između ostalog, pokazuje položaj antičkog i predrimskog naselja koje se nije nalazilo u ravnici na mjestu današnje Čapljine, već na brdu iznad nje, između Velike i Male gradine, otprilike na tri stotine metara nadmorske visine.

Kako doći do Mogorjela?

Lokalitet Mogorjelo od centra Čapljine udaljen je oko dva kilometra. Do njega je lagano doći automobilom, a ispred lokaliteta je prostran parking.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?