Hadžibegova kula na putu Svitava – Neum

Na uskoj cesti iz Stoca prema Neumu, u blizini Hutova, podno planine Žabe, smjestilo se moćno kameno zdanje staroga Hutovskoga grada.

Na autokartama najčešće se naziva Hadžibegov grad, u spomen Hadžibega Rizvanbegovića, njegova zadnjega gospodara. Grad se nalazi na vrhu prijelaza, kojim su prolazile karavane soli iz Stona prema unutrašnjosti.

Stari Hutovski grad sazidan u obliku nepravilna višekuta, s tvrdim i visokim zidinama, te s kulama na svakom uglu. U sredini je velika kružna kula, s prizemljem i dva kata, čvrsto ozidana i dobro utvrđena.

Zanimljivo je da se gotovo pod svakom kulom nalazi malena podzemna prostorija s prozorčićem. U nju jedva stane čovjek u uspravnu položaju. Najvjerojatnije se radi o zatvorskim samicama, u kojima su čamili nesretni kažnjenici.

Hadžibegova kula u Hutovu Blatu je upisana u listu nacionalnih spomenika BiH.

Kako doći do Hadžibegove kule

Hadžibegova kula je od središta Čapljine udaljena 34 kilometara te je do ovog mjesta moguće doći automobilom za oko 40 minute vožnje, no put je dosta uzak i potrebno je oprezno voziti budući da na određenim dionicama ima velikih uzbrdica i potrebno je se uspinjati krivudavim serpentinama.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?