Samostan na Humcu – čuvar povijesti

Brojni turisti koji dolaze u Hercegovinu rado se odlučuju i na posjet samostanu na Humcu. Tamo se nalazi najstarija samostanska crkva u cijeloj Hercegovini.

U ovom franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se i najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine.

U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba (paleolitik) do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz 1185., najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.

Muzej na Humcu svjedoči bogatoj prošlosti Bosne i Hercegovine.

Ujedno pokazuje trud i spremnost hercegovačkih franjevaca koji su generacijama prikupljali i čuvali tragove prošlosti na ovim prostorima.

Muzejski postav omogućava posjetiteljima uvid u materijalnu i duhovnu kulturu stanovnika koji su se tijekom čitave povijesti Hercegovine smjenjivali na njenu tlu.


Kako doći do muzeja na Humcu
Muzej na Humcu udaljen je od središta Ljubuškog dva i pol kilometra te je do njega lagano doći automobilom. Za pet minuta vožnje može se stići do samostana na Humcu, a muzej je za posjetitelje otvoren svaki dan.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka, te 1. listopada do 31. prosinca muzej je otvoren u radnom vremenu od 10 – 17h, a od 1. travnja do 30. rujna ima nešto duže radno vrijeme od 10 – 19h.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?