Kako prepoznati žrtvu vršnjačkog nasilja?

Psihoterapeutkinja i školska psihologinja Marija Roth-Jelislavić iz X. zagrebačke gimnazije u Dnevniku HTV-a komentirala je porast vršnjačkog nasilja. 

Društvene mreže gotovo su neizbježno mjesto surovih dječjih obračuna. Posebno zabrinjava činjenica da je sve više slučajeva nasilja već u osnovnoj školi. Posljednji takav dogodio se prije dva tjedna u Biogradu. Velika je odgovornost na plećima upravo školskih psihologa kojih nema dovoljno. 

Marija Roth-Jelislavić rekla je da kod učenika koji dolaze iz osnovne škole, kroz razgovore se primjećuje da gotovo nema djeteta koji neki oblik vršnjačkog zlostavljanja nije proživio.

– Oko 6., 7. razreda je najizraženije zlostavljanje. To je razvojno doba, vrijeme puberteta, traže svoje mjesto pod suncem. Oni koji nemaju mogućnost kroz akademski uspjeh, druženje ili aktivnosti kroz koje se mogu dokazati, dokazuju se na ovaj način, rekla je u uvodu gostovanja u Dnevniku HTV-a.    

“Najčešće žrtve su učenici koji nemaju širu socijalnu mrežu”

Istaknula je kako su najčešće žrtve učenici koji nemaju širu socijalnu mrežu.

– Tijekom pandemije bio je porast broja učenika koji se usamljuju, uvlače se u svoj svijet i meta su učenika koji ih zlostavljaju jer nema onog koji će njima stati u obranu, rekla je Roth-Jelislavić. 

“Izbjegavaju odlazak u vanjski svijet”

Naglasila je kako je velik broj neotkrivenih slučajeva.

– Jedan od znakova je osamljivanje, razlozi za neodlazak u školu i iznenadne bolesti. Jutarnje povraćanje je vrlo česta pojava. Čim se to detektira, važno je reagirati jer ako nije vršnjačko zlostavljanje, nešto drugo je u pitanju. Kod vršnjačkog zlostavljanja učenici često izbjegavaju odlazak u vanjski svijet jer je on za njih opasnost, rekla je.

Smatra da rad samo sa žrtvama ne donosi rješenje.

– Potrebno je u isto vrijeme raditi sa žrtvom i s nasilnikom. Ako imate dijete koje na brutalan način zlostavlja drugo dijete, onda tu mora biti puno emocija, neke boli tu ima. Dijete koje je zlostavljano, na njega se prenese sve nezadovoljstvo. Ako se prepozna da je i druga osoba bila žrtva, onda možemo spriječiti i daljnje nasilje među vršnjacima, zaključila je, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?