Prošlo je 46 godina od smrti Silvane Armenulić, kraljice sevdalinke 

Silvana Armenulić bila je jedna od najpoznatijih pjevačica u bivšoj Jugoslaviji, a na današnji dan 1976. godine poginula je u stravičnoj prometnoj nesreći.

Na autoputu Beograd-Niš, Ford Granada, u kojem je putovala na jedan nastup, se pri brzini od 150 kilometara direktno sudario s kamionom koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Ford je navodno u jednom trenutku počeo skretati ulijevo, a vozač kamiona je kasnije otkrio da je mislio da će se mimoići. Kad je shvatio da se to neće dogoditi, počeo je kočiti, ali već je bilo prekasno.

Sa Silvanom je poginula i njezina trudna sestra Mirjana te violinist Miodrag Rade Jašarević.

Silvana je imala samo 37 godina, a ta nesreća je pogodila cijelu bivšu Jugoslaviju.

Silvanino pravo ime je Zilha Barjaktarević, a sa 16 godina odlučila se uzeti ime Silvana Armenulić.

“Kad sam počela pjevati po kavanama, promijenila sam ime da ne bih sramotila roditelje. Bila sam učenica srednje škole kada je igrao film ‘Gorki pirinač’, sa Silvanom Mangano u glavnoj ulozi. Tada su me prijatelji prozvali Silvana, nalazeći neku sličnost s poznatom talijanskom glumicom. Kasnije sam odlučila uzeti to ime”, ispričala je u jednom intervjuu.

Neke od najpoznatijih pjesama koje je snimila su: “Šta će mi život”, “Ciganine, sviraj, sviraj”, “Rane moje”, “A što ćemo ljubav kriti” i druge.

Bila je udata za tenisača Radmila Armenulića, ali i velika ljubav Tome Zdravkovića.

Njezine pjesme se i danas slušaju u domovima i kavanama u svim državama bivše Jugoslavije. Mlađe generacije imaju priliku saznati više crtica iz njezinog života gledajući film “Toma” Dragana Bjelogrlića koji je stekao veliku popularnost nakon premijere na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, piše klix.ba

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?