Samostan na Šćitu

Posebnu ljepotu Ramskom jezeru daju njegovi otoci i poluotoci, a najpoznatiji je poluotok Šćit, koji mnoge svojim oblikom podsjeća na gitaru. Na Šćitu se nalazi i franjevački samostan kojeg su podigli franjevci u 15. stoljeću.

Već je postalo poslovično da doći u Ramu, a ne posjetiti Šćit i tamošnji franjevački samostan isto kao da niste bili u Rami.

Cijeli poluotok, a posebno okruženje franjevačkog samostana je posebno mjesto. Tu se nalazi i muzejski prikaz tradicionalne ramske kuće s otvorenim ognjištem, stolarskom radionicom te ostalim sjećanjima na život u ramskom kraju.

Crkva na Šćitu je trobrodna bazilika za koju je ideju dao fra Antun Vladić, uzevši za uzor neke crkve u Italiji, što ih je imao priliku vidjeti.

U perivoju franjevačkog samostana brojne su skulpture, od kojih se ističu Ramski križ i Spomen obilježje ramskim žrtvama akademskog kipara Mile Blaževića, te Posljednja večera, Diva Grabovčeva i Gospina vrata akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je kulturni pejzaž i područje franjevačkog samostana i crkve nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Kako doći do Šćita

Šćit je od Mostara udaljen 87,9 kilometara i do njega se može doći automobilom za oko sat i pol vremena vožnje.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?