Ergela Jezero u Lizopercima

U mjestu Lizoperci kod Prozor/Rame na obali Jablaničkog jezera može se naići na konje i ždrijebad koji slobodno šeću, pasu i pitomo prilaze ljudima.

O njima se brinu Samir Sancez Pozder, te dvoje mladih ljudi Emina Šćuk i Haris Đelmo.

Riječ je o ergeli Jezero osnovanoj 2017. godine u mjestu Lizoperci, iznad mjesta gdje se Rama nekada ulijevala u Neretvu.

Cilj ove ergele je uzgoj i popularizacija bosanskih brdskih konja.

Obitelj Šćuk čija se imanja nalaze sa obje strane Jablaničkog jezera je osnovala ovu ergelu. Njihova prvobitna zamisao je bila da nabave dva konja, međutim, nakon razgovora sa hipologom Enverom Žigom odlučili su se da osnuju vlastitu ergelu.

Ime su joj dali “Jezero” jer su konji smješteni na obali jezera gdje imaju sve potrebne uvjete i za smještaj i za ispašu.

Uzgoj na ergeli je ekstenzivan, konji tijekom dana većinu vremena provode na otvorenom, na pašnjacima, a navečer se vraćaju u štalu. U sklopu ergele je i lijepa nadstrašnica za odmaranje kao i prostor za jahanje. Uzbuđenje i ljubav prema konjima su neopisivi, a ono što Ergela Jezero nudi je upravo to.


Kako doći do ergele Jezero

Ergela Jezero udaljena je od Mostara oko 55 kilometara i do nje se može doći za poko sat vremena vožnje. Odmah nakon što prođete branu Jablaničkog jezera skretanjem desno na most možete stići u Lizoperce gdje se smjestila ova ergela koja čuva autohtonu pasminu konja „bosanski brdski konj“. U samim Lizopercima možete vidjeti i jednu od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?