Anita Kajić – Selak: Oko jedan posto osoba kod nas ima OKP

Brojna zanimljiva predavanja i radionice pripremili su psiholozi iz Društva psihologa FBiH – podružnica Hercegovina u sklopu šestog “Tjedna psihologije u Hercegovini”, a utorak je u Mostaru održano predavanje o opsesivno-kompluzivnom poremećaju (OKP).

Tjedan psihologije se organizira s ciljem podizanja svijesti o problemima vezanim za mentalno zdravlje kao i svijesti o ulozi psihologa u društvu, a radionice i predavanja se održavaju u više hercegovačkih gradova.  

Magistara psihologije i KBT terapeutkinja pod supervizijom Anita Kajić – Selak rekla je Feni kako se na današnjoj radionici razgovaralo o opsesivno-kompluzivnom poremećaju – što je to, o tretmanu, tj. kako se on liječi i kako pomoći osobi koja ima takve poteškoće.

– Što se tiče opsesivno-kompluzivnog poremećaja istraživanja su konzistentna i pokazuju da kroz život jedan do tri posto osoba ima OKP. Očekujemo takav postotak i kod nas, iako nemamo registar koji bi pratio to stanje kroz ovo razdoblje. Također, istraživanja u različitim zemljama govore oko 1,6 posto, tako da računamo da kod nas oko 1 posto osoba ima OKP – istaknula je psihologinja.

Inače, OKP karakterizira pojava ponavljajućih opsesivnih misli i kompulzivnih radnji uz intenzivan doživljaj nelagode, a ljudi koji pate od ovog poremećaja shvaćaju da njihove radnje nisu racionalne.

Kako su ranije najavili organizatori, trećeg dana TSPUH 2022. 12. listopada, održat će se predavanje pod nazivom “Demencija, putovanje u nepoznato”, koje je pripremila psihoterapeutkinja Ivana Nikolić-Udovičić i predavanje “Što muči našu djecu?”.

Nadalje, u četvrtak, 13. listopada, bit će upriličeno predavanje “Stigmatizacija oboljelih od psihičkih bolesti”, a u petak, 14. listopada, održat će se tri predavanja, i to “Radni stres i kako ga savladati”, zatim “Živimo li u zdravim obiteljskim odnosima” i “Ne/sretan u ljubavi (uvjerenja o romantičnoj ljubavi)”.

Šesti “Tjedan psihologije u Hercegovini (TSPUH) 2022” održava se od 10. do 16. listopada, piše pogled.ba

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?