Cijene goriva u BiH ponovno rastu 

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini ponovno rastu. Razlog je povećanje otkupne cijene. Stručnjaci predviđaju da ćemo litru dizela plaćati više od 3,5 konvertibilnih maraka. U međuvremenu građani nalaze alternativna rješenja.

Imati automobil u Bosni i Hercegovini trenutno je luksuz. Svjedoci smo novih poskupljenja. Tako je u samo sedam dana gorivo poskupjelo za približno 10 feninga. Građani traže alternative, a jedna od njih je pješačenje.

Na nekim crpkama litra dizela doseže čak 3,40 km. Neki, pak, smatraju da su za ovakvo stanje odgovorni građani.

“Po meni je to premalo. Litra dizela trebala bi biti najmanje 5-6 maraka. Naravno, za to smo sami krivi, dopustili smo da se uvedu trošarine. Igraju se s nama”, rekao je jedan građanin.

Kako bi se spriječilo samoinicijativno poskupljenje goriva, provode se rigoroznije kontrole. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je u rujnu od 16 nadzora kod pet subjekata utvrđen prekršaj. Republička uprava za inspekcijske poslove je u periodu rujan-listopad izvršila 35 kontrola:

“Na temelju utvrđenih prekršaja inspektori su izdali 44 prekršajna naloga u vrijednosti od 206.800 maraka.

Iako je postojala nada da će se na sjednici Doma naroda PSBiH 4. listopada raspravljati o ukidanju akciza, ona je otkazana. Prema riječima Almira Bečarevića, energetskog stručnjaka, ukidanje trošarina, smanjenje PDV-a i energetski vaučeri bili bi neka od mogućih rješenja. Kad je riječ o smanjenju cijena goriva, nije optimističan.

“U narednom periodu možemo očekivati ​​samo poskupljenje goriva na benzinskim pumpama, očekujem da nijedan derivat ne bi trebao biti ispod 3 km po litri, odnosno da će dizel ići preko 3,5 marke”, rekao je Bečarević.

Drugačijeg je mišljenja Janez Kopač, bivši direktor Tajništva Energetske zajednice.

“Cijeli svijet se okrenuo, zapadni svijet, prema drugoj nafti, neruskoj. Rusi su počeli vrlo jeftino prodavati naftu Kini i Indiji. Zbog toga ostatak svijeta ima koristi. Sumnjam da će doći do velikog poskupljenja nafte jer konkurencije ima dovoljno”, rekao je Kopač.

U listopadu prošle godine litar dizela plaćali smo oko 2,40 KM. Istu litru danas plaćamo skoro marku više. Stručnjaci smatraju da će zbog poskupljenja goriva građani sve češće svoja vozila ostavljati na parkingu, u garaži. S obzirom da nemamo sustavnih rješenja, jedina alternativa su rigorozne štednje, piše N1.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?