Preminula baka Stana koja je u Ljubuškom namještala lomove, uganuća i iščašenja

Vijest koja je rastužila mnoge Ljubušake je da je preminula baka Stana Mihaljević koja je živjela u selu Lisice, a koju su svi znali po tome što se bavila popravljanjem i namještanjem lomova, uganuća i iščašenja kostiju.

Rijetki su oni koji su imali primjerice nezgodan pad, iščašenje ligamenta ili neki sličan problem, a da nisu znali za baku Stanu, redovito su joj pohodili kuću kako bi ima namjestila ozlijeđenu nogu ili ruku.  

 Ono što je bilo fascinantno kod bake Stane jest činjenica da se ona prilikom svojih tretmana nije služila nikakvim suvremenim medicinskim pomagalima, što nipošto nije umanjivalo učinkovitost njezinog rada.

Zlatne ruke bake Stane kosti namještale su bez rendgena, dovoljan je bio samo jedan dodir ozlijeđenog mjesta da bi doznala o kakvom je problemu riječ i je li on rješiv.

Ogroman je broj ljudi prošao kroz ruke bake Stane, a ona je svima koji su kucali na njezina vrata požrtvovno pomagala.

Dolazili su joj i mladi i stari ljudi, iz svih mjesta kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Hrvatske te brojni hodočasnici koji su dolazili u Međugorje iz svih krajeva svijeta.

Za baku Stanu se govorilo da je doktor bez diplome. Svo znanje i umijeće namještanja kostiju naslijedila je preko obitelji.

Prvi član obitelji koji se bavio ovim poslom bio je Stanin stric, nakon čije se smrti ovim poslom počeo baviti Stanin otac. Vidjevši kako je njezin otac pomagao brojnim ljudima i kod Stane se razvila ljubav prema ovom poslu te je i ona uz oca još kao mala naučila namještati kosti.

Stana je kao djevojka živjela na Bijači, a kada se udala, doselila se u Lisice te se i tu nastavila baviti svojim poslom.

Pogledajte osmrtnicu OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?