Iz Bune i Neretve izvadili 15.000 plastičnih boca i odvezli na reciklažu u Sarajevo

Ekološka udruga Majski cvijet iz Mostara je preko 15.000 komada plastične ambalaže izvađene iz ušća rijeke Bune i korita Neretve odvezla na reciklažu u Sarajevo, jer u tom gradu nema gdje reciklirati otpad.

Tom prilikom je predsjednik udruženja Oliver Arapović upoznao javnost i sve nadležne institucije u Bosne i Hercegovine da za problem plastičnog otpada što hitnije nađu prikladno zakonsko rješenje, te počnu s procesom otkupa plastičnih boca po komadu, koji se u europskim gradovima primjenjuje godinama kako bi motivirali stanovništvo da otpad ne bacaju.

Ističe da zagađenje i velika količina otpada koja se nalazi u našim rijekama predstavljaju opasnost po život ljudi, te biljnog i životinjskog svijeta.

Država Bosna i Hercegovina se mora zauzeti za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika te učiniti sve da dođe do pravog rješenja, kazao je Arapović.

Ističe da su se ekološke organizacije Bosne i Hercegovine okupile oko jednog cilja da zaštite okoliša u BiH, i daju podršku lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bore protiv štetnih aktivnosti, poput ovog primjera, te da ih financijski podržava WWF, ali da bez suradnje sa institucijama vlasti teško mogu sami uspjeti, piše Klix.ba

Mi nastavljamo našu borbu na terenu protiv nelegalnog odlaganja otpada u našim rijekama, a Grad Mostara i komunalnu inspekciju upozoravamo da pojačaju svoje aktivnosti na terenu i da protiv vandala koji rade protuzakonito pokrenu krivične prijave, poručio je Arapović, a prenosi Jabuka.tv

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?