Hrvatska: Koje su obveze susjeda vezano uz ogradu? 

U emisiji “S pravom o pravu – informacije o pravnim temama pravnice Marte Šimrak Lukavski” na HKR-u govorilo se o zajedničkoj i vlastitoj ogradi između susjednih nekretnina. “Zajedničku ogradu može svaki od susjeda upotrebljavati sa svoje strane ograde do polovine njezine širine.” – rekla je, između ostalog, Lukavski.

– Često čujem susjede kako raspravljaju oko postavljanja ograde između svojih nekretnina. O tome na čijoj će ograda biti strani, kako će ograda izgledati te tko će ju održavati.

– Svaki je vlasnik dužan s desne strane svojega glavnoga ulaza, gledano s puta, ograditi svoj prostor. Razdvojiti ga od susjedova prostora, ako nije drukčije propisano, niti je drugi mjesni običaj. – rekla je Lukavski.

– Ograde između susjednih nekretnina kao što su zidovi, plotovi, živice i razne druge prepreke kao i stvari koje služe kao međni znakovi, zajedničke su ograde i u suvlasništvu su susjeda s obje strane međe.

– Zajedničku ogradu može svaki od susjeda upotrebljavati sa svoje strane ograde do polovine njezine širine. Može do te širine izgraditi slijepa vrata, smjestiti uzidane ormare i sl. Međutim ne smije činiti ništa što bi ogradu dovelo u opasnost ili što bi njegova susjeda sprječavalo da je on upotrebljava sa svoje strane do polovine.

Sporazum

– Troškove održavanja takve zajedničke ograde snose oba susjeda na jednake dijelove. Solidarno odgovaraju za štetu koja bi trećima mogla nastati zbog toga što ograda nije održavana u stanju kakvo je uobičajeno s obzirom na namjenu ograde.

– Osim zajedničkih ograda, imamo i ograde koje se nalaze isključivo na nekretnini jednoga vlasnika. Takva ograda nije u suvlasništvu susjeda, nego u vlasništvu onoga čije je zemljište. Odnosno, onog na čijem se zemljištu nalazi ograda.

– Vlasnik ograde je dužan ogradu održavati u dobrom stanju kako ona ne bi nanijela štetu susjedu ili nekom trećem.

– Ako već niste izgradili ogradu ili ograda ne postoji između vašeg i susjednog zemljišta, pozovite susjeda i pokušajte sporazumno dogovoriti hoćete li graditi zajedničku ogradu ili vlastitu ogradu.

Želite li imati dobre susjede – budite dobri susjedi. – poručila je Lukavski, prenosi narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?