Hrvatska: Što donosi izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti?

Dugo najavljivana reforma zdravstva polako poprima obrise nakon što je prije dva dana u raspravu pušten prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Cilj je imati mlade liječnike, ojačati ulogu domova zdravlja, a time i rasteretiti bolnički sustav. Hoće li u tome i uspjeti?

KoHOM: “Još više posla za liječnike”

Specijalistički pregledi kod fizijatra ili okulista u Domovima zdravlja znače još više posla za liječnike, ali ne i kraće liste čekanja, smatra dr. Davorka Došen Mrak, KoHOM.

HUBOL: “Koliko pacijenata neki liječnik može pregledati godišnje?”

A takvom izmjenom zakonodavac planira rasteretiti bolnički sustav što se, smatraju u HUBOL-u, neće postići.

– Broj pacijenata koji moraju obraditi premašuju njihove kapacitete i onda ono što ne stignu moraju poslati dalje. Koliko pacijenata neki liječnik može pregledati godišnje? Sigurno ne 3 tisuće, a naši liječnici imaju neki i preko 2 tisuće pacijenata, a optimum bi možda bio tisuću, poručuje Boris Ujević, Hrvatska udruga bolničkih liječnika za HRT.

Pa bi ordinacije trebale dobiti pojačanje. Mladi bi liječnici ondje radili pod mentorstvom godinu dana. U liječničkoj komori smatraju da je to još jedna vatrogasna mjera.

Liječnička komora: “Bolje da mladi liječnik radi u privatnoj ordinaciji koja je u sklopu javnoga zdravstva”

– Smatram da je puno bolje da mladi liječnik radi u privatnoj ordinaciji koja je u sklopu javnoga zdravstva i koja će onda bolje motivirati, bolje platiti, sa boljim uvjetima rada, pa ćemo lakše tog liječnika privući za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, smatra dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Kontrole HZZO-a

Uz kontrolu rada liječnika primarne zdravstvene zaštite, HZZO će kontrolirati i pacijente na bolovanju.

– Izabrani liječnik obiteljske medicine jedini je ovlašten procijeniti početak, vrstu i trajanje privremene nesposobnosti za rad, to nisu kontrolori HZZO-a, ako oni to žele uzeti u svoje ruke, super, odlično, neka otvaraju, vode bolovanja, neka ih zatvore, ali mimo mene, poručuje dr. Leonardo Bressan, ordinacija opće medicine.

U resornom su ministarstvu svjesni da postojeći zdravstveni sustav treba mijenjati – organizacijski, kadrovski i financijski.

– Moramo reći za velika izdavajanja iz nacionalnog programa oporavka i otpornosti više od 510 milijuna kuna za specijalizacije, više od njih 460, od toga više od 200 upravo za obiteljsku medicinu. Sve to pomaže da se osnaži obiteljska medicina, kaže Ivana Portolan Pajić, načelnica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva.

Koja je već godinama prepuštena sama sebi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?