Ruska atletičarka ostala bez olimpijskog zlata iz Londona 

Ruska atletičarka Natalija Antjuh ostala je bez zlatne olimpijske medalje koju je osvojila u utrci na 400 m prepone na Igrama 2012. u Londonu, nakon što je u ponovljenom testiranju njenog uzorka pronađeno nedopušteno stimulativno sredstvo.

Jedinica krovne atletske organizacije za očuvanje integriteta ovog sporta objavila je u ponedjeljak kasno navečer da su poništeni svi rezultati koje je Antjuh ostvarila između srpnja 2012. i lipnja 2013.

Prema toj objavi, olimpijsko zlato bi sada trebalo biti dodijeljeno Amerikanki Lashindi Demus koja je u originalnoj utrci osvojila drugo mjesto. Srebrnu medalju bi prema novoj podjeli trebala dobiti Čehinja Zuzana Hejnova, a broncu Jamajčanka Kaliese Spencer.

Za preraspodjelu odličja odgovoran je Međunarodni olimpijski odbor.

Antjuh je bila i u ruskoj štafeti 4×400 m koja je osvojila srebrno odličje na istim Igrama, ali je bez te medalje već prije ostala, jer je u ponovljenom testiranju pronađen zabranjeni steroid u uzorku druge članica štafete.

Antjuh je 2021. već kažnjena četverogodišnjom zabranom nastupa odlukom Suda za sportsku arbitražu, na osnovi otkrića u istrazi Richarda McLarena, koja se bavila sustavnim korištenjem dopinga u Rusiji. Svi rezultati koje je ruska atletičarka postigla nakon 2013. su poništeni, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?