Prodaju li nam mliječne napitke pod mlijeko?

Cijene mlijeka u BiH su porasle u pojedinim slučajevima čak i više od 100 posto. Ono što smo donedavno mogli kupiti u trgovinama za 1 marku ili 1,2 danas košta 2,2 ili čak 2,5 maraka, što kupce ostavlja u čudu i nevjerici. 

Ovakvu situaciju već su neki iskoristili u među mlijeka na policama trgovina stavili mliječne napitke. Nećemo navoditi imena tih napitaka, ali kada kupci vide da oni koštaju ispod 2 KM i stoje na polici s mlijekom, pomisle kako se radi o povoljnoj cijeni i kupuju taj proizvod. Ali to nije mlijeko nego mliječni napitak! Što to znači?

I mi smo danas čitajući tekst na jednom od pakovanja mliječnih napitaka saznali da u takvim proizvodima ima samo 51 posto mlijeka i ono je pomiješano sa permaetom, piše pogled.ba.

Tražeći po Internetu što je permeat, našli smo idući podatak:

-Permeat je sporedni proizvod jednog relativno novog tehnološkog postupka ultrafiltracije mlijeka ili sirutke. Do sada se slabo koristio, ali zbog njegovog sastava (otopina laktoze, soli i vitamina) prišlo se proučavanju načina primjene. Za sada su glavna područja primjene: proizvodnja laktoze, galaktoze i glukoze, alkohola, kvasca, stočne hrane, farmaceutskih i drugih proizvoda. U današnje vrijeme nedostatka sirovina, posebno hrane, vrše se razni pokušaji korištenja sporednih proizvoda prehrambenoj industriji za ljudsku hranu – navodi se u jednom znastvenom radu. 

Čak na nekim forumima tehnolozi ističu kako nikada nisu čuli za permeat, te upozoravaju kupce da se detaljno informiraju o proizvodima koje kupuju. 

U prijevodu, jedan nusproizvod u prehrambenoj industriji danas miješaju sa mlijekom na policama sa mlijekom nam ga prodaju. Nigdje u trgovini nije naznačeno da se radi o mliječnom napitku, a ne o mlijeku, a trenutna cijena od 1,8 maraka po litri za mnoge kupce je mamac kojem ne mogu odoliti. 

Vjerojatno će biti još mnogo ovakvih primjera u budućnosti jer je sve manje onih koji mogu podnijeti ogromni teret poskupljenja, te će biti prisiljeni kupovati ovakve poluproizvode po nižim cijenama. Prehrambena industrija očito se već prilagodila novonastaloj situaciji i traži načine kako ponuditi proizvode po manjim cijenama, a sve na uštrb njihove kvalitete. Zato stručnjaci sve češće prognoziraju kako će se ljudi uvelike početi vraćati selu i sve više sami proizvoditi svoju hranu. Barem kako bi pili mlijeko, a ne mliječni napitak!

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?