Vijećnik oštro o izgrednicima: ‘Ulizujemo se šačici huligana koji se skrivaju iza pravih navijača, bojimo se reći da ti divljaci nisu navijači nego huligani. Maltretiraju grad!‘

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća u Splitu govorilo se i o vrlo aktualnoj temi. Josip Markotić iz Mosta svoj govor je najavio još dan ranije, a prenosimo cijelo njegovo izlaganje:

– Događaj koji se dogodio neki dan u Splitu, kad je interventni policajac divljački pretukao nevinog momka, zgrozio je doslovno čitavu državu. Nitko tko je vidio snimku nije mogao ostati ravnodušan na ono što se zbilo. U isto vrijeme taj tragičan događaj razobličio je mnoge stvari koje se godinama guraju pod tepih u našem gradu.

Razobličio je policiju. Razobličio je i nas političare. Razobličio je i splitsko pravosuđe. I na vrlo bolan način zorno pokazao dvostruke kriterije i licemjerje svih nas. Razobličio je policiju jer se pokazalo da u svojim redovima imaju ljude koji ne da nemaju veze sa sloganom “Sigurnost i povjerenje”, nego predstavljaju ozbiljnu opasnost za građane koji ih plaćaju da ih štite.

Žalosno je što bi dotični policajac vjerojatno prošao bez ikakvih sankcija da se nije pojavila snimka. Sve to baca veliku ljagu na preko 90 posto normalnih, čestitih i hrabrih policajaca koji za nikakvu plaću pošteno obavljaju svoj posao. Ovaj događaj razobličio je i nas političare. S potpunim pravom redale su se naše osude. Ali smo ostali nijemi na premlaćivanje ljudi dan ranije jer su imali krive tablice na autu.

Da se nije dogodilo premlaćivanje nevinog momka, ostali bi nijemi i na divljanje huligana u centru grada i njihovo ozljeđivanje policajke koja je isto nečija kći, supruga i majka. Osudili smo slučaj Desinec, ali ostali smo nijemi kad je nekoliko dana nakon toga opet izbio nered zbog kojeg je umalo stradalo teško bolesno dijete koje je satima stajalo zatočeno u koloni na autocesti. I kojeg je spasio upravo policajac oslobodivši put i osiguravši pratnju.

Ostajemo nijemi jer se zbog par stotina glasova ulizujemo šačici huligana s ozbiljnom kaznenom evidencijom, koji se skrivaju iza goleme većine normalnih navijača koji žive za Hajduk. Zbog par stotina glasova bojimo se nazvati stvari pravim imenom. Bojimo se reći da tih par stotina divljaka nisu navijači nego huligani. Bojimo se reći da par stotina huligana maltretira čitavi grad i da im nitko ne može ništa.

Svi jako dobro znamo da država ako hoće taj problem može riješiti vrlo brzo. Ali ne želi jer joj odgovara ovakvo stanje. Odgovara joj da se fokus i bijes javnosti u pravilnim vremenskim razmacima prebaci na ovakve scene. Ovaj događaj razobličio je i splitsko pravosuđe. I pokazalo koliko je zapravo trulo.

Iako su policija i DORH tražili zatvor za pritvorene huligane za koje je utvrđeno da su sudjelovali u nasilju i napadu na policiju, splitsko pravosuđe ih je odmah ujutro pustilo na slobodu. Kakvu poruku šalje takvo pravosuđe? Kakvu poruku takvo pravosuđe šalje huliganima? Da mogu tući, razbijati, ozljeđivati i onda iduće jutro mirno odšetati doma? Kakvu poruku takvo pravosuđe šalje čestitim policajcima? Momci riskiraju život za nekoliko tisuća kuna, da bi im se huligani, kriminalci i dileri smijali u lice kako im ništa ne mogu.

Još prije dvije godine kad se dogodio slučaj Zavadlav javno sam govorio o problemu korumpiranih sudaca koji su izravno povezani s osobama kojima bi trebali suditi. Određuju im smiješno male kazne, što “zbog straha”, što zbog mita koje uzimaju od kriminalaca kojima sude. Dok god takvi huligani ne budu osuđivani na ozbiljne zatvorske kazne, događat će se ovakve stvari. Događat će se dok god navijači toleriraju huligane u svojim redovima, a policija nasilnike u svojim redovima.

Događat će se dok god političari zbog straha ili zbog par stotina glasova nemaju hrabrosti nazvati stvari svojim imenom. Samo je pitanje dana. Vrijeme je da svi zajedno kažemo dosta. Jer svi smo odgovorni. I na koncu momku koji je stradao u brutalnom premlaćivanju želim što brži oporavak i da dobije odgovarajuću odštetu za pretrpljeno nasilje – rekao je Markotić, prenosi slobodnadalmacija.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?