Tomislavgrad: Predstavljene dvije zbirke pjesama “Konjanik” i troknjižje “Od zemlje do neba i dalje”, autora Mije Tokića

U organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, u petak su predstavljene dvije zbirke pjesama “Konjanik” i troknjižje “Od zemlje do neba i dalje”, autora Mije Tokića.

Autor, inače hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik, je više godina radio kao srednjoškolski profesor u Tomislavgradu, a nakon demokratskih izbora 1990. i u vrijeme Domovinskoga rata i poslije rata obnašao je važne političke dužnosti.

Objavio je više zbirki pjesama, a za svoju poeziju nagrađivan je na “Duvanjskim danima kulture”, DDK, (dva puta) te nagradom Hrvatskoga slova i Hrvatske kulturne zaklade “Dubravko Horvatić”.

“Čini se da je poezija u suvremenom svijetu postala jedini izlaz ljudskoga duha iz omeđenosti scijentiziranog i tehniziranog. Znanost naime pretendira biti jedina ovjerovateljica istine, a Mijini stihovi kažu ‘kaniš li promijeniti svijet, ma koliko se trsio, poredak stvari isti je’. Drugim riječima, iz tog poretka stvari ne možemo istjerati čežnju za ljepotom izraženu različitim oblicima umjetnosti. Mijini stihovi su potvrda čiste ljepote pa će u tom surječju naš pjesnik reći ako joj otvoriš vrata čeka te čaroban svijet”, kazala je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Danijela Musić, predstavljajući knjigu “Konjanik”.

Književnik Tomislav Majić je za troknjižje “Od zemlje do neba i dalje” istaknuo da sami naziv knjige ocrtava tri pjesnička ciklusa od kojih je knjiga satkana.

“Počinjem od zemlje, rastemo i zemlje, na kamenu-prvi ciklus kamenih svjedok pjeva o stećcima, tim kamenim svjedocima bivšega života ali pjeva i o ljudima i o čovjeku jer su stećci naši muzeji na otvorenom i povijesna građa koja zove da bude iščitana i objašnjena”, istaknuo je Majić.

U ciklusu o stećcima, po riječima Majića, pjesnik progovara arhaičnim jezikom, čuvajući riječi koje već pomalo izlaze i standardnog jezika.

“To nije samo stilska figura, nego su u tom govoru sadržano iskustvo i mudrost generacija koje su ovdje bile prije nas.Zato ovu knjigu ne čitamo u dahu, odjednom od korica do korica, nego kad pročitamo pjesmu zastanemo, osjećamo i razmišljamo”, poručio je Majić.

O samom smislu poezije nazočnima se gpvprio knjižničar Franjevačke knjižice iz Tomislavgrada Vinko Šarac , pozdravne riječi je uputio i fra Gabrijel Mioč dok se u završnom dijelu nazočnima obratio i sam autor zahvalivši svima koji su pomogli u izdanju ovih dviju knjiga

Književna večer je upotpunjena recitiranjem ulomaka iz autorove pjesničke zbirke Danijele Musić i Zore Stanić, a za glazbeni program se pobrinuo Stipe Ćipa Ćurčić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?