Doule – emotivna, informativna i fizička podrška ženama pri porođaju

Riječ doula u starom grčkom jeziku označavala je ženu koja služi, a danas su to žene educirane za pružanje kontinuirane emocionalne, fizičke i informativne potpore majci prije, tijekom i nakon porođaja. Hrvatska udruga doula osnovana je prije devet godina i otada provode brojne uspješne projekte, piše hrt.hr.

Porođaj je za mnoge majke jedan od najljepših događaja u životu, ali nerijetko i velika trauma. Kako bi bile što spremnije za ono što ih čeka za vrijeme porođaja, ali i poslije, brinu se doule.

– Doule su emotivna, informativna i fizička podrška ženama pri porođaju. Profesionalne, educirane nemedicinske osobe koje pomažu s emocijama ženama u trudnoći, porodu i postpartumu, rekla je za HRT-ovu emisiju Zdrav život Anita Budak, predsjednica Hrvatske Udruge Doula.

– Kad krenu trudovi naše klijentice, mi smo spremne odmah se dići i otići k njoj, biti s njom da ne bude usamljena, da je ne bude strah, i pomoći joj različitim nemedicinskim i nefarmakološkim tehnikama, odnosno, masažama, akupresurom, aromaterapijom. Svašta nešto mi tu koristimo da im pomognemo, dodala je Budak.

– Doula ti je kao druga mama. Ja bih rekla da je to prijateljica i mama u jednoj osobi. Njihov primjer, njihov savjet, njihova topla riječ i emocionalna potpora je ono što svakoj ženi treba kad joj je najteže, nadovezala se Katarina Jelić, sudionica projekta Podržano u majčinstvo.

Hrvatska udruga Doula je osnovana 2013. godine i danas broji 50-ak aktivnih članica. Od 2015. vodi program Ljudska prava u porodu kojim osnažuje trudnice da traže veće slobode u rađaonama.

– Naše rodilje na ovim područjima, a i šire, ne razumiju da imaju pravo i da se smiju kretati tijekom poroda. To je nešto vrlo važno i na toj našoj radionici i programu mi ih učimo, osnažujemo ih, da iskoriste to svoje pravo tjelesne autonomije. Također jako važno pravo je informirani pristanak i pokušavamo osnažiti žene da nauče na koji način da dobiju pravi informirani izbor. Puno bolje je zadovoljstvo s porodom kada se žena osjeća da sudjeluje u odlukama, govori Budak.

Udruga se posebno ponosi svojim projektom Podržano u majčinstvo, kojeg su provele uz potporu Grada Zagreba. Njime su online podržale 15 budućih majki kroz njihove zadnje tjedne trudnoće, porod i djetetovih prvih šest tjedana života.

– Ja sam sudjelovala u projektu Grada Zagreba Podržano u majčinstvo. To je bilo online, putem aplikacija, putem WhatsAppa. Mi smo imale video pozive sa svojim doulama u svakoj fazi poroda: pomoć pri disanju, vježbama disanja, vježbe na pilates lopti, praćenje kroz faze poroda, priprema za izgon, ulazak u rađaonu. Zapravo je sve dobro prošlo jer sam znala što će biti sljedeće i kako ću se u nositi sa sljedećom fazom. A onda kada mi je bilo najteže i kada sam imala trudove cijeli dan mi je najviše značila njihova emocionalna podrška, rekla je Jelić.

Trenutačno su u tijeku i pripreme za nastavak ovog projekta u kojem će ove godine moći sudjelovati trudnice iz svih dijelova Hrvatske. Udruga također kontinuirano provodi i edukacije za nove Doule budući da su sve traženija podrška trudnicama.

– Smatram da nije lako biti doula. To su žene koje moraju biti psihički i emocionalne jake da bi to stalno proživljavale iz početka. To je jedan događaj pun emocija, pun suza, smijeha, sreće, plača. Sve je izmiješano. Jednostavno ne bih sebe mogla zamisliti kao doulu i da to prolazim iz početka sa svakom ženom kada su njihovi porođaji, govori Jelić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?