Miomi: Često bez simptoma, a znatno narušavaju kvalitetu života

U novoj epizodi HRT-ove emisije “Dr. Beck” tema su bili miomi, najčešća dobroćudna tvorba u maternici i najčešći tumoru u zdjelici općenito. Zahvaćaju velik broj žena reproduktivne dobi, a u većini slučajeva ne izazivaju simptome. No, s druge strane, mogu znatno narušiti kvalitetu života.

Svoje iskustvo s miomom podijelila je poznata televizijska voditeljica Daniela Trbović.

– Moja osobna priča počela je 2010., imala sam histerektomiju, dakle imala sam miom koji je rastao. Sigurno 15, 20 godina pratila sam to, i prije nego što sam postala majka imala sam miom, zanijela sam bez problema, ali sam morala čuvati trudnoću, vjerojatno je taj miom uzrokovao to čuvanje i ležanje. Rodila sam početkom 2000., a 2010. na samom početku morala sam ići na operaciju jer sam imala tegobe, odnosno krvarenja, bolove i nakon toga su izvadili i maternicu i jajnike, izveli ovarijektomiju i histerektomiju, rekla je Trbović.

Ginekolog Danijel Bursać na primjeru nekoliko lopti objasnio je kakvi sve miomi postoje i koliki je bio najveći pronađeni miom.

– Miomi mogu biti različitih veličina i različitog smještaja, mogu ići i od veličine manje od ove naše stolnoteniske loptice, zatim kao teniska loptica i poput ove manje košarkaške lopte u konačnici. Ni ova košarkaša lopta nije nešto što je konačna veličina. Ono što znamo iz radova jest da je najveći miom koji je pronađen bilo težak gotovo 64 kilograma, ta pacijentica nije bila živa, ali pronađen je tako velik, istaknuo je Bursać. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?