Oprez! S isteklom hrvatskom osobnom iskaznicom više ne možete u Sloveniju. Kakva je situacija s BiH?

Slovenija je prva u Europi proglasila kraj epidemije, a u zadnje vrijeme na njen teritorij ne možete s isteklom osobnom iskaznicom. Podsjetimo, zbog pandemije, Vlada je, kako su naveli, postigla sporazum s nekim zemljama oko prelaska granice čak i s isteklom iskaznicom. Slovenija je odlučila da dio tog pakta više ne želi biti.

S druge strane, nikada Vlada nije izašla s popisom država u koje je moguće putovati s isteklim dokumentima već je za svaku državu potrebno istražiti pojedinačno.

“Prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine, još uvijek može primijeniti propis kojim je produljen rok valjanosti ranije izdanih dokumenata (putovnice, osobne iskaznice) za državljane Republike Hrvatske, kojima je rok valjanosti istekao za vrijeme trajanja epidemije COVID-19, odnosno od 13. 03. 2020. godine, a isti se smatraju valjanima najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije”, kažu za RTL.

S obzirom na to da Granična policija BiH nije službeno obaviještena da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o proglašenju kraja epidemije bolesti COVID-19, sukladno tome se primjenjuju navedeni propisi, dodaju pa ističu kako policijski službenici Granične policije BiH, prilikom оbаvljаnjа graničnih provjera osoba, neposrednim uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđuju ispunjenost uvjeta za prelazak državne granice BiH u skladu s rеlеvаntnim zаkоnskim i podzakonskim prоpisimа, uz eventualno poduzimanje zakonom propisanih mjera.

Više od 155 000 Hrvata ima isteklu osobnu iskaznicu. Dvostruko više ih je s isteklom putovnicom koja za razliku od osobne nije obvezan dokument. Gotovo 70 000 Hrvata u novčaniku ima vozačku dozvolu kojoj je istekao rok važenja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?