Petrović: “Bender i Božić su otpali, a u Austriju idemo svjesni da smo bolji”

Hrvatska košarkaška reprezentacija će 10. i 13. studenog odigrati dvije utakmice pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. 

Reprezentacija najprije gostuje u austrijskom Grazu, a zatim će u KC Dražen Petrović u Zagrebu ugostiti Poljsku, javlja hrt.hr. 

Konferenciju za medije povodom okupljanja i pripreme hrvatske košarkaške reprezentacije uoči dvije važne utakmice održao je privremeni izbornik Aleksandar Petrović.

Loše vijesti odmah na početku, Dragan Bender i Luka Božić trebali su biti nositelji naše reprezentacije u ovome ciklusu, no zbog ozljeda neće biti na raspolaganju: 

– Stigla je obavijest iz Zadra, Luka Božić je dva tjedna out pa neće igrati u ovom ciklusu. Umjesto njega pozvan je Runjić iz Splita da se pridruži reprezentaciji. Ona druga loša vijest je što nema Bendera, prije par dana nazvao me njegovi agent iz Amerike i obavijestio me da Bender mora provesti rehabilitaciju koljena jer je u 2 mjeseca bio pod velikim naporom. Nisam zvao nikoga jer imamo šestoricu visokih igrača, tri petice i tri četvorke.

Ipak, izostanak dvojice važnih igrača ne brine previše Petrovića, vjeruje u pobjedu u Grazu: 

– Brojimo 14 igrača. Dobili su set akcija, al to je u ovom kratkom trenažnom procesu ne previše široko, moramo se prilagoditi igračima koji su tu. Većina njih je u dobroj natjecateljskoj formi. Moram priznati da sam zadovoljan stanjem u kojem su došli. Bitno je da igramo na kvalitetan, dobar i agresivan način totalnim intenzitetom jer nemamo puno vremena. Bit će to dovoljno, nadam se, da pobijedimo u Grazu kako bi po povratku dobili dva dana priprema za Poljsku. Ta utakmica nosi puno toga. Ovdje su igrači koji su tu bili i prije, Mavra je bio i na EuroBasketu. Ovi igrači sada trebaju izaći iz te sjene i uzeti ono što im pripada na kvalitetan način. Ja sam optimist da će to dobro izgledati.

Austrija je bez pobjede u našoj skupini, ali Petrović poziva na oprez: 

– Što se tiče Austrije, ne smijemo upasti u zamku. Oni su prije dvije, tri godine Srbiju imali na zadnjem šutu, Srbija dobila 1 razlike, Austrija imala šut za pobjedu. To su ekipe koje se moraju poštovati. Morate doći tamo svjesni da ste bolji, ali moja prva želja je taj intenzitet. Maknimo Mavru, to su sve momci u najboljim godinama. Oni će dobiti defenzivne koncepte, kako što braniti, mislim da tu njihovu mladost treba vidjeti. Kemija će biti besprijekorna. 

Za kraj je Petrović poručio kako će on biti na klupi iduća dva ciklusa, iduće četiri utakmice, a nakon toga je vrijeme za novo ime na klupi izbornika: 

– Pustite mene, ovo su možda zadnje četiri utakmice u mojoj karijeri. Moj zadatak je da do kraja godine dam prijedlog tko mora voditi reprezentaciju sljedećih šest do osam godina. Moji pomoćnici? Nisam htio nikakve reciklirane stvari, htio sam one koji prihvaćaju moderne trendove. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?