Zdravstveni problemi koji češće pogađaju muškarce nego žene

Određene bolesti češće pogađaju muškarce nego žene, a vrlo često simptomi tih bolesti ne uočavaju se na vrijeme, što znači da mnogi muškarci predugo odgađaju potražiti pomoć.

Tako su stručnjaci u Velikoj Britaniji objavili izvještaj o zdravstvenom stanju muškaraca analizirajući bolesti koje su najrasprostranjenije u svjetskoj populaciji i došli do zanimljivog otkrića.

Naime, prema njihovim dosadašnjim saznanjima, čak tri zdravstvene tegobe češće se javljaju kod muškaraca nego što je to slučaj kod žena, a u nastavku vam donosimo o kojim se bolestima točno radi.

Problemi sa zubima

Na prvom mjestu čestih muških bolesti jesu problemi sa zubima. Oni imaju postotak prevalencije od 47 posto i pronalaze se kod više od 44 tisuće muškaraca od sveukupno 100 tiusća, kažu stručnjaci. Prethodna istraživanja potvrdila su vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti.

Značajan broj slučajeva gubitka zubi, čestih karijesa zubnog korijena te stanja parodontalnih bolesti bilo je povezano s povećanom stopom od smrtnosti, a javljala se najviše kod muške populacije, napominje se u studiji objavljenoj u National Library of Medicine.

Stomatolozi savjetuju da je sve to moguće spriječiti odgovarajućom higijenom i zdravom prehranom, a posebno ističu pranje zuba minimalno dva puta dnevno, čišćenje koncem pri svakom pranju i redovite kontrolne preglede, piše Jabuka.tv.

Glavobolja

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarce na globalnoj razini je glavobolja. Čak 44 tisuće od 100 tisuća muškaraca kronično pati od glavobolje. Iako u većini slučajeva nisu opasne po život, glavobolje mogu biti vrlo iscrpljujuće, neugodne i negativno utjecati na svakodnevni život osobe koja od njih pati.

Poremećaji glavobolje među najčešćim su poremećajima živčanog sustava, a najnovija istraživanja pokazuju nam da su muškarci najugroženiji, priopćila je tom prilikom Svjetska zdravstvena organizacija.

Tuberkuloza

Treća najčešća bolest među muškarcima u svijetu je tuberkuloza.

Ta bakterijska infekcija širi se udisanjem sitnih kapljica kašlja ili kihanja zaražene osobe. To je ozbiljno stanje, ali se može izliječiti pravilnom dijagnozom te terapijom koja je prvenstveno fokusirana na jačanje pluća, objašnjava Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?