Vandalizam naš svagdašnji: Nije uništavanje električnih romobila nešto što ima “samo kod nas“

Vijest o tome da je netko bacio rentalni električni skuter u rijeku Radobolju u Mostaru popraćena je novinarskim komentarom kako je ovo rezultat toga kada se na papiru dobra ideja suoči s Mostarom kao takvim, kao i stanovnicima grada, koji su nadaleko poznati da bi i “gevikt pokvarili”.

Međutim, ovakav stav implicira kao da je bacanje rentalnog skutera u vodu nešto što se samo „kod nas“ može vidjeti, te implicira da su Mostarci kao takvi posebna vrsta koja je eto sposobna iz čiste obijesti bacati rentalne električne skutere u vodu, iako bi možda bilo točnije napisati da se ovim činom Mostar zapravo priključio svjetskim trendovima jer uništavanje rentalnih skutera nije nikako znak nekog našeg balkanizma, nego nešto što se redovito može vidjeti u zapadnim zemljama.

Tako primjerice u Los Angelesu, gdje su električni rentalni skuteri najprije zaživjeli, postoji niz onih koji zadovoljstvo nalaze u uništavanju istih.

Postoji i vrlo popularna Instagram stranica koja dokumentira uništavanje rentalnih skutera, gdje Amerikanci objavljuju skutere bačene u kante za smeće, električne skutere u plamenu, ima i slika skutera zamrljanih govnima ili pak bačenih na dno Venice kanala gdje hrđaju pod vodom.

O ovoj pojavi je pisao i Vice.com čiji su novinari intervjuirali jednog od vandala koji se drznuo uništiti električni skuter, a on je rekao da je to učinio jer su ovi skuteri ” kontraproduktivni za javni prijevoz, a ljudi ih ne koriste iz pravih razloga.”

Ljude koji ih voze je opisao kao kretene.

Dok je tako zasad u Mostaru, barem koliko je poznato, zabilježen tek jedan slučaj vandalizma na rentalnim električnim skuterima, u drugim gradovima se bilježe masovne pojave uništavanja električnih romobila.

France 24 je tako svojevremeno izvijestio kako se stotine električnih romobila bacaju u vodu u Marseilleu te da to zadaje glavobolje lokalnim dužnosnicima.

Sve ovo ukazuje da vijest o tome da je jedan rentalni skuter uništen u Mostaru ne bi trebala implicirati da je Mostar kao takav nenormalan, ili da, kako se piše u novinarskom članku, u sudaru normalnog i Mostara, normalno uvijek dobije degenek, posebice s obzirom da se i ne zna tko je bacio skuter u Mostaru u Radoblju, možda je riječ o nekom turistu upravo iz Marseillea.

Uništavanje skutera je svakako za osudu, posebice s obzirom da je riječ o konceptu koji ima namjeru unijeti svjež dašak promjena u način poimanja urbanog prijevoza u gradu Mostaru.

Iz ove kompanije BibBin čiji je skuter uništen u Mostaru su navodili kako im je uvođenjem rentalnih električnih romobila u Mostar cilj ponuditi korisnicima praktičnu i održivu opciju prijevoza, posebice onima koji su umorni od gradskog prijevoza. Također su se pohvalili kako populariziranjem rentalnih skutera imaju za cilj smanjenje emisije ugljika u gradu.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?