Escobar: Islamska zajednica pogrešno je procjenila Schmidtove odluke

Zamjenik podtajnika State Departmenta za zapadni Balkan, Gabriel Escobar, u intervjuu za Glas Amerike, potvrdio je punu podršku Washingtonaa nedavnoj odluci Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o Izbornom zakonu. On kaže da Washington ne bi dopustio da u regiji ikada ponovno izbije oružano nasilje.

Upitan kako bi Washington odgovorio na nezadovoljstvo u BiH, Escobar odgovara:

– Visoki predstavnik je važan dio Dejtonskog sporazuma i mi ga podržavamo. Mi također podržavamo upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to odgovarajuće, a u ovom slučaju to jest bio odgovarajući potez. Visoki predstavnik je tim želio učiniti vjerojatnijim formiranje vlade Federacije, vlade koja će biti u stanju popuniti prazna mjesta u Ustavnom sudu, a uz to i da se osigura da se izbori održe u atmosferi kredibiliteta, povjerenja.

Nismo još stigli do potpunog kredibiliteta, jer je bilo dosta nepravilnosti tijekom izbora, ali smo zahvaljujući djelomično ovoj njegovoj odluci i izbornoj transparentnosti, i otkrili veći dio spomenutih nepravilnosti. Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi, i Federacije i države – rekao je Escobar za Glas Amerike.

Schmidtova odluka dobra za cijelu BiH

Odgovorio je i na pitanje jesu li kritike koje su dolazile (i) od Islamske zajednice, koja je priopćila u to vrijeme da promjene reforme produbljuju podjele i segregacije, pogrešna procjena?

– Apsolutno. Visoki predstavnik je zapravo povećao broj izaslanickih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka skupina ima više predstavnika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog.

Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno da kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena – kazao je Escobar.

VOA: Ustavni sud BiH treba u prosincu glasovati o ustavnosti Schmidtove odluke. Hoćete li ju nastaviti podržavati ukoliko ju Sud proglasi neustavnom?

Escobar: Zaista ne vidim zašto bi odluku Sud proglasio nevalidnom ili neustavnom. Ipak, moram vidjeti što će Sud reći, kako bismo odlučili hoćemo li podršku nastaviti ili ne. Mi vjerujemo, moram ponoviti, da je odluka Visokog predstavnika dobra za cijelu BiH.

VOA: Bez obzira što će Bošnjaci imati manji broj glasova per capita?

Escobar: Ne vidim zašto bi se to moralo dogoditi… predstavnici se biraju po kantonima, i u svakom slučaju čvrsto vjerujem da ovo otvara dodatna vrata novim svježim licima, novim glasovima koji će biti dio federalnih institucija, a to je jednostavno pozitivna, a ne negativna promjena.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?